main logo
668

Expoziţie de basorelief istoric, vernisată la Universitatea din Cahul

Expoziţia de basoreliefuri istorice, denumită „Memoria chipului: De la Burebista la Ferdinand Întregitorul”, a fost vernisată în această săptămână la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul.

Expoziţie de basorelief istoric, vernisată la Universitatea din Cahul

Basoreliefurile reprezintă chipurile conducătorilor Burebista, Decebal, Traian, Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Petru Rareș, Ioan Vodă cel Cumplit, Mihai Viteazul, Dimitrie Cantemir, Constantin Brâncoveanu, Avram Iancu, Alexandru Ioan Cuza, Regina Maria și Regele Ferdinand I, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md

Ceremonia de lansare a expoziţiei a fost însoţită de un program artistic pregătit de studenţi.

„Prin această manifestare ne-am propus să popularizăm istoria în sudul Republicii Moldova. Basoreliefurile rămân drept donație în cadrul universității cahulene. Studenții, elevii, dar și cei pasionați de istorie, trebuie să cunoască istoria, trebuie să cunoaștem cine ne-au fost strămoșii, domnitorii acestor spații, numai astfel  vom avea o demnitate şi conștiință națională”, a afirmat Ion Gheleșchi, doctor conferențiar universitar, citat de ziuadeazi.md.

Aducerea acestei expoziții la Cahul se datorează și implicării directe a inspectoratelor de poliție Cahul și Galați (România). 

„Istoria ne reprezintă pe noi, istoria sunt străbunii noștri, care au luptat pentru acest petic de pământ. Fiind urmașii acestor domnitori, am decis să găzduim acest eveniment”, a menţionat Sergiu Costandachi, şeful Inspectoratului de Poliţie Cahul.

La rândul său, Petrică Hahui, directorul general al poliției locale Galați, a declarat că acest eveniment a fost posibil datorită acordului de parteneriat semnat între IP Cahul și Poliția locală Galați. 

„Din păcate, tinerii mai puțin accesează istoria. Considerăm că istoria este parțial comună a acestor două  țări, iar fără istorie nu putem avea prezent și nici viitor”, a punctat Petrică Hahui.

Evenimentul de la Cahul a devenit posibil datorită colaborării poliţiei din cele două localităţi, dar şi a unui parteneriat dintre Muzeul Brăilei „Carol I” din România și Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, în colaborare cu Asociația „Frontiera Gălățeană”, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” (Galați), Primăria comunelor Oancea şi Valea Mărului (România).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării