main logo
362

Expoziție aniversară dedicată lui Grigore Vieru, la Biblioteca Națională

Cărțile de debut, edițiile bibliofile, discurile de vinil cu muzică pe versurile scrise de Grigore Vieru, în total 150 de documente de colecție, au foste expuse publicului la Biblioteca Națională, cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la nașterea poetului.

Expoziție aniversară dedicată lui Grigore Vieru, la Biblioteca NaționalăFoto: ipn.md

Expoziția „Grigore Vieru – poetul secolului grăbit” poate fi vizitată până pe 31 martie, în blocul central al bibliotecii, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a spus că expoziția cuprinde întreaga operă a lui Grigore Vieru, care se păstrează de mulți ani în cadrul instituției pe care o conduce. Biblioteca Națională este acea instituție care este responsabilă de opera scriitorilor naționali. Elena Pintilei a precizat că Grigore Vieru a fost un prieten atașat al Bibliotecii Naționale, devenise chiar un cititor fidel al instituției. Aici desfășura cele mai multe întâlniri cu cititorii săi, aici își lansa cărțile etc. „Rămâne unul dintre ctitorii Bibliotecii Naționale. Păstrăm cu sfințenie acest nume, cât și opera omului duminică – Grigore Vieru”, a mai spus directorul Bibliotecii Naționale.

Scriitorul Iulian Filip, prezent la inaugurarea expoziției, a menționat actualitatea scrierilor poetului. Iulian Filip își amintește că Grigore Vieru era atât de optimist încât declara că peste zece ani se va realiza unirea. „Au trecut de câteva ori a câte zece ani și el devenea tot mai amărât. Avem foarte multă amărăciune în poeziile lui, pentru că ritmul venirii la normalitate al societății este altul decât ni-l dorim noi”, a menționat Iulian Filip.

Viorica Bolocan, profesoară, a remarcat că în creația lui Grigore Vieru se regăsesc toate valorile acestui pământ, ale acestui neam. Și e păcat să nu învățăm din lirica poetului. Opera lui Grigore Vieru a fost mereu prezentă în activitățile pe care le-a desfășurat cu copii. „Suntem obligați, pentru că e prea frumoasă poezia lui, deoarece se sprijină pe cele mai simple cuvinte, dar a știut să le pună în fraze, într-o topică de stai mirat adesea. Și asta cred că este bijuteria lui Vieru, cizelarea versului până la epuizare”, a spus Viorica Bolocan.

Directorul adjunct al Arhivei Naționale Ion Golovatâi a precizat că din arhiva instituției la expoziție sunt prezentate documente, fotografii, manuscrise din fondul personal al lui Grigore Vieru. „Cred că creația lui Grigore Vieru a marcat multe generații și probabil că le va marca în continuare. Eu consider că Grigore Vieru a făcut istorie, dar și a scris istorie”, a spus Ion Golovatâi.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererîta, raionul Briceni. A scris numeroase versuri pentru copii, fapt pentru care a primit cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de onoare Andersen. Poetului i-a fost acordat titlul onorific de Scriitor al Poporului și a fost decorat cu Ordinul Republicii. Este poet al redeșteptării naționale. Numele lui Grigore Vieru îl poartă un bulevard din Chișinău și mai multe instituții de învățământ din țară.

Grigore Vieru s-a stins din viață pe 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier produs la 16 ianuarie, cu o lună până să facă 74 de ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării