4521
1
Explozie în Rusia: Care este nivelul radiologic din R. Moldova
4521
1

Explozia produsă săptămâna trecută în localitatea Severodvinsk (regiunea Arhanghelsk) din Rusia nu a influenţat în niciun fel nivelul radiologic din Republica Moldova.

Despre acest lucru a declarat pentru moldpres Ion Apostol, directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice, transmite Știri.md.

“Accidentul din Rusia nu a avut niciun impact asupra situaţiei radiologice din ţara noastră. Aceasta rămâne să fie în conformitate cu normele admise şi nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea, cu atât mai mult pentru viaţa populaţiei”, a explicat, la solicitarea Agenţiei, Ion Apostol.

Informaţia a fost confirmată şi de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, care indică Cod Verde la capitolul calităţii aerului, iar nivelul poluării aerului este prognozat ca redus.

Şi autorităţile din România indică că în acest sens se atestă o stare de lucruri normală. “Nivelul de radiaţii pe teritoriul României nu a crescut, în urma exploziei din Rusia”, a anunţat, miercuri, 14 august, Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, citat de Agerpres.

Nivelul radiațiilor din orașul Severodvinsk au crescut până la 16 ori, după accidentul care a avut loc în timpul testării unui motor de rachetă nuclear, conform autorităților ruse. 

Agenţia rusă pentru energie atomică, Rosatom, a anunţat că cinci dintre angajaţii săi au murit în urma exploziei. Alţi trei angajaţi ai agenţiei au fost răniţi, suferind inclusiv arsuri, a precizat Rosatom.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter