main logo
3439

Explozia din Chișinău: Cum arată acum ultimele apartamente reparate

Ultimele două dintre apartamentele afectate grav de explozia din Chișinău au fost date în exploatare azi, 23 ianuarie.

Este vorba despre apartamentele renovate de la etajele 13 și 16, ale blocului din sectorul Râșcani în care s-a produs deflagrația, transmite Știri.md.

Ultimele două au fost reparate „la cheie", iar oamenii se pot întoarce deja acasă.

Primăria spune că extinderea cu 3 zile a termenului prevăzut pentru predarea cheilor către proprietari a fost cauzată de selectarea individuală a finisajelor pentru apartamente.

Aici s-au făcut renovări prin înlocuirea tâmplăriei și a pardoselilor, instalarea obiectelor sanitare în baie, reabilitarea rețelei de încălzire, tencuirea și vopsirea pereților etc.

Lucrările de reparație au fost finanțate integral de municipalitate, iar în acest scop, din bugetul local s-a alocat circa 1 milion de lei. 

Concomitent cu lucrările din apartamentele care au fost afectate de deflagrație, au fost reparate/înlocuite ascensoarele, scara, locurile de uz comun etc, iar pentru perioada caldă a anului sunt planificate lucrări de amenajare a teritoriului în perimetrului blocului.

Municipalitatea spune că și-a asumat, de asemenea, reparația a patru locuințe de la etajul 16, învecinate zonei exploziei, prin acordarea de surse financiare din Fondul de rezervă al municipiului Chișinău, distribuite direct locatarilor.

Primăria Chișinău a alocat inițial 10 milioane lei pentru reabilitarea blocului afectat de explozia din bd. Moscova. Pe parcurs au mai fost alocate circa 3 milioane de lei pentru achiziționarea unui ascensor marfar nou și lucrări de finisaje în apartamente.

Amintim că în urma exploziei, patru persoane, inclusiv un copil de 4 ani şi 5 luni, şi-au pierdut viaţa.

Salvatorii au scos de sub dărâmături cadavrul unei bătrâne care era dată dispărută, dar şi corpul unei femei şi al copilului ei de doar patru ani şi cinci luni.

La doar câteva ore după explozia din sectorul Râşcani, la spital s-a stins şi un bătrân de 77 de ani.

Potrivit șefului Procuraturii municipiului Chișinău, Ștefan Șaptefrați, explozia din bulevardul Moscova, din 6 octombrie anul curent, s-a produs ca urmare a unei scurgeri de gaze, dar nu de la butelie, cum s-a presupus inițial, ci de la aragaz.
Se presupune că proprietarul apartamentului în care a avut loc explozia, din neglijență, ar fi lăsat robinetul deschis, lucru care a și dus la umplerea spațiului cu gaz.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării