main logo
346

Experții, îngrijorați de situația privind discriminarea din Moldova

Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din Moldova în acest domeniu.

Experții, îngrijorați de situația privind discriminarea din Moldova

Potrivit agenţiei Infotag, subiectul discriminări a fost discutat joi la conferinţa internaţională "Situaţia în domeniul prevenirii şi combaterii discriminării în Republica Moldova în anul 2018", participanţii subliniind că cea mai alarmantă tendinţă se atestă în domeniul protecţiei muncii, deoarece, conform prevederilor Codului muncii, un angajat poate fi demis dacă are statut de pensionar după limita de vârstă, transmite Știri.md.

De asemenea, experţii au remarcat că o situaţie la fel de deplorabilă este şi în domeniul accesului la servicii pentru persoanele cu dizabilităţi: restricţionarea accesului la asistenţă socială, diverse obstacole în activitatea serviciilor sociale, precum şi în acordarea pensiilor şi inemnizaţiilor etc. În domeniul învăţământului se atestă în continuare o atitudine neprofesionistă a cadrelor didactice faţă de copiii cu dizabilităţi, ceea ce face dificilă integrarea lor în procesul educaţional, lipsa de personal (psihologi, logopezi). Şi în sistemul justiţiei se manifestă discriminarea faţă de persoanele cu dizabilităţi, precum şi cea legată de apartenenţa la rasă. 

În cadrul conferinţei a fost lansată lucrarea "Sinteza în jurisprudenţă", concepută pentru "a ajuta specialiştii şi cetăţenii simpli să înţeleagă mai bine schimbările necesare pentru a preveni discriminarea".

În anul 2018, Consiliul a primit în total 247 de plângeri, dintre care 64% erau din partea bărbaţilor şi 36% din partea femeilor. 

Cazurile de discriminare apar mult mai des în mediul urban, numărul acestora constituind anul trecut 82%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării