143
0
Experții, îngrijorați de situația privind discriminarea din Moldova
143
0

Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din Moldova în acest domeniu.

Potrivit agenţiei Infotag, subiectul discriminări a fost discutat joi la conferinţa internaţională "Situaţia în domeniul prevenirii şi combaterii discriminării în Republica Moldova în anul 2018", participanţii subliniind că cea mai alarmantă tendinţă se atestă în domeniul protecţiei muncii, deoarece, conform prevederilor Codului muncii, un angajat poate fi demis dacă are statut de pensionar după limita de vârstă, transmite Știri.md.

De asemenea, experţii au remarcat că o situaţie la fel de deplorabilă este şi în domeniul accesului la servicii pentru persoanele cu dizabilităţi: restricţionarea accesului la asistenţă socială, diverse obstacole în activitatea serviciilor sociale, precum şi în acordarea pensiilor şi inemnizaţiilor etc. În domeniul învăţământului se atestă în continuare o atitudine neprofesionistă a cadrelor didactice faţă de copiii cu dizabilităţi, ceea ce face dificilă integrarea lor în procesul educaţional, lipsa de personal (psihologi, logopezi). Şi în sistemul justiţiei se manifestă discriminarea faţă de persoanele cu dizabilităţi, precum şi cea legată de apartenenţa la rasă. 

În cadrul conferinţei a fost lansată lucrarea "Sinteza în jurisprudenţă", concepută pentru "a ajuta specialiştii şi cetăţenii simpli să înţeleagă mai bine schimbările necesare pentru a preveni discriminarea".

În anul 2018, Consiliul a primit în total 247 de plângeri, dintre care 64% erau din partea bărbaţilor şi 36% din partea femeilor. 

Cazurile de discriminare apar mult mai des în mediul urban, numărul acestora constituind anul trecut 82%.

Citește și
article image
Christian Danielsson a numit 3 direcţii prioritare pentru...
0
59
article image
Ziua internaţională pentru protecția stratului de ozon, pe...
0
83
article image
Ce i-a cerut conducerea unei școlii din Texas unui băiat...
0
188
article image
Importurile în Moldova au depășit de peste două ori...
0
102