Experți: Peste 80% din produsele alimentare din comerț, ultraprocesate
Ieri, 7 iunie, a fost Ziua Mondială a Siguranţei Alimentelor, o oportunitate de a aduce în prim plan rolul ştiinţei în prevenirea bolilor transmise prin produsele consumate. Tema din acest an este „Siguranţa alimentelor- ştiinţa în acţiune”. În Republica Moldova, peste 80% dintre produsele alimentare de pe rafturile magazinelor sunt ultraprocesate, ceea ce reprezintă un pericol pentru cetăţeni, spun specialiștii.

Cunoașterea alimentelor pe care le folosesc, citirea etichetelor, alegerea conștientă a produselor, familiarizarea cu pericolele alimentare, ar trebui sa fie o prioritate pentru consumatori, transmite Știri.md, cu referire la tvrmoldova.md.
„La termen, la conţinut. Nu cred că numai în Republica Moldova. Cred că global este o problemă de nutriţie şi ceea ce conţin alimentele. Mai mult la data care este, la calitate. Eu cum am probleme cu pancreasul, trebuie să mănânc cât mai sănătos ca să nu capăt alte probleme. În primul rând să fie proaspete ne uităm. Şi desigur eu mai citesc şi eticheta. Asta e important. În rest să fie proaspete. Şi calitatea foarte mult contează pentru mine. Mâncăm, din păcate, o mâncare foarte necalitativă şi toţi pun accent pe bani, dar nu pe calitatea şi sănătatea populaţiei. Mă uit la preţ, mă uit la calitate şi atât”.
Produsele cu un conținut mare de ingrediente artificiale își pierd, în urma procesării, valoarea nutritivă şi contribuie la apariţia unor afecţiuni, precum obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea sau bolile cardiovasculare.
„Dacă noi consumăm unele produse înalt procesate, unde avem componentele acestea, E-uri, impactul negativ asupra sănătăţii se va evidenţia peste cinci, zece ani, adică trebuie să fim atenţi şi la pericolele iminente, de scurtă durată, dar şi la cele de lungă durată pentru că impactul va fi într-adevăr destul de negativ”, a spus Sergiu Munteanu, medic nutriționist.
Producția și consumul de alimente sigure are beneficii imediate și pe termen lung, atât pentru oameni, cât şi pentru economie.
„Atunci când procurăm produse alimentare, fiecare consumator trebuie, în primul rând să atragă atenţia la termenul de valabilitate, la ambalajul produsului, dacă este cazul chiar la culoarea şi mirosul acestuia. Şi în cazul în care sunt anumite dubii sau suspiciuni că produsul este dubios, evitaţi cumpărarea acestuia. Agenţia efectuează controale planificate conform legii 131, care prevede că aceste controale pot fi planificate doar o dată pe an”, a spus Svetlana Șveț, şef adjunct direcţie, ANSA.
Specialiştii spun că sănătatea şi echilibrul fiecăruia se află în corelaţie directă cu hrana, iar grija pentru siguranța alimentelor trebuie să devină o tradiție zilnică în fiecare casă.
„Cum deosebim acelea înalt procesate de cele mai putin procesate? Ne uităm la ingrediente. La produsul mai puţin procesat, ingredientele sunt foarte puţine, două, trei, cinci, maxim şase, şapte. Dar când vedem un produs unde sunt zece, 15, 20 de ingrediente, ne dăm seama că acest produs este înalt procesat şi în el de acum, caloriile sunt, dar de exemplu, antioxidanţii, vitaminele sau mineralele uşor asimilabile de acum nu prea sunt sau ele nu se absorb într-o cantitate destul de optimă”, spune Sergiu Munteanu, medic nutriționist.
La nivel mondial, se estimează că în jur de 600 milioane de oameni se îmbolnăvesc în urma consumului de alimente contaminate și 420.000 mor în fiecare an. Copiii mai mici de cinci ani sunt cei mai vulnerabili, suportând în jur de 40% din consecințele consumului alimentelor nesigure.