main logo
1535

Experți: Eficiența energetică este o necesitate, nu un moft

Fenomenul eficienței energetice nu mai este un obiectiv abstract, ci o realitate pe care o trăim, susține directorului Alianței pentru eficiența energetică și regenerabilă (AEER), Irina Plis. Potrivit expertei în energetică, criza din 2022, generată de războiul din Ucraina, a determinat cetățenii Moldovei și agenții economici să-și schimbe paradigma în privința consumului de energie și să investească în echipamente de producere a energiei din surse regenerabile.

Experți: Eficiența energetică este o necesitate, nu un moftImagine simbol

Potrivit expertului în domeniul energeticii, Mihai Lupu, în contextul creșterii tarifelor, eficiența energetică a devenit o necesitate. Acesta susține că oamenii trebuie să-și doteze locuințele cu echipamente de eficiență energetică, dar și să-și dezvolte abilitatea de a economisi energia, transmite Știri.md cu referire la IPN. 

„De multe ori se confundă termenii eficiență energetică și economie de energie. Dacă e vorba de o casă privată, unde oamenii deconectează lumina, fără a interveni în structura inginerească a casei sau a procura echipamente, aceasta este o economie de energie. Iar în cazul în care schimbăm un bec cu un alt bec cu o clasă de eficiență mai înaltă, este vorba de eficiență energetică. În ultimul timp observăm un trend de creștere a prețurilor la energie, iar aplicând o măsură de eficiență energetică, oamenii plătesc mai puțin pentru energie. Eficiența energetică este o necesitate, nu un moft”, a spus Mihai Lupu.

Totodată, directorul AEER susține că moldovenii au conștientizat importanța consumului rațional de energie, iar cererea pentru echipamentele de producere a energiei din surse regenerabile a crescut semnificativ.

„Fenomenul eficienței energetice nu este un trend nou pentru Moldova. Despre eficiența energetică se vorbește demult și se depun eforturi în acest sens, în privința legislației, a politicilor publice, sunt multe proiecte de eficiență energetică. Deci, este un fenomen despre care anterior doar auzeam, iar acum este o realitate pe care o trăim. Vedem că din anul 2022 crește cererea pentru tehnologiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cum ar fi bateriile solare. Oamenii au început să caute soluții pentru independență și eficiență energetică. Oamenii caută cum să-și reducă valoarea facturilor la energie electrică și gaz”, a spus Irina Plis.

Potrivit datelor oficiale, în anul 2023, doar 6% din consumul de energie electrică reprezintă energia regenerabilă. 54% din aceasta este eoliană, 34% - energia fotovoltaică și câte 6% - energia hidro și pe bază de biogaz. Moldova s-a angajat să crească până în anul 2030 ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile la minimum 30% din consumul de energie electrică. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării