main logo
981

Experți, despre riscurile programului Prima Casă pentru funcționari

După o lună de la anunțarea unui nou program de către democrați, Guvernul a aprobat regulamentul proiectului „Prima Casă 2” destinat funcționarilor publici.

Experți, despre riscurile programului Prima Casă pentru funcționari

Potrivit programului, statul va achita jumătate din creditul luat pentru procurarea apartamentului, iar funcționarii vor achita dobânda și cealaltă jumătate a creditului. Potrivit experților, acest program este un proiect electoral, care implică mai multe riscuri, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

Costul locuinței pentru care pot fi acordare compensații din buget nu poate depăși 600 mii de lei, potrivit proiectului aprobat de Guvern. Totodată, compensația acordată din bugetul de stat va fi în mărime de 50% din suma creditului ipotecar și se va aloca lunar, timp de 25 de ani.

„Deși la nivel de concept susținem implementarea unui program de tipul Prima Casă, totuși, considerăm că acesta se îndepărtează din ce în ce mai mult de principiile de bază, fapt ce ar putea genera în timp anumite riscuri. 

Lăsând la o parte faptul că comportă un puternic caracter electoral și creează premise semnificative de discriminare a angajaților din alte sectoare ale economiei care nu vor beneficia de compensații, elemente de genul „Prima Casă – 2” vin să stimuleze și mai mult cererea de credite ipotecare, credite care nu sunt deloc simple pentru activitatea în timp a sectorului bancar. 

Dacă e să ne uităm pe la vecini, atunci vom observa cum creditele Prima Casă au dus la situația în care băncile neglijează într-o oarecare măsură creditul imobiliar standard și chiar alte tipuri de credite, punând accent și favorizând cererile asigurate prin garanții de stat”, susține Dumitru Pîntea, economist, Expert-Grup.

Expertul mai adaugă că este nevoie de fortificarea mecanismelor de motivare a funcționarilor publici, dar aceasta trebuie să fie bazată pe regândirea mecanismului salarial, care ar trebui să fie, pe de o parte, mai transparent, iar pe de altă parte, bazat pe indicatori de performanță, astfel încât funcționarii cu performanțe să fie remunerați mult mai generos.

Proiectul „Prima Casă 2” a fost analizat și de experții de la Tranparency International Moldova, care susțin că oferirea compensațiilor beneficiarilor de credite în programul „Prima casă” amplicifică riscurile de corupție în serviciul public, angajații-beneficiari ai programului fiind impuși să manifeste loialitate față de conducători.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării