main logo
2245

Experți, despre greva avocaților: Amendamentul Bandalac, votat în grabă

Avocații din Republica Moldova intră, de marți, 15 iulie, în grevă generală timp de zece zile, în semn de protest față de modificările la Legea cu privire la avocatură. Ei cer președintelui R. Moldova, Maia Sandu, să nu promulge actul normativ, susținând că acesta afectează independența profesiei și a fost adoptat netransparent.

Experți, despre greva avocaților: Amendamentul Bandalac, votat în grabăImagine simbol

Reprezentanții Consiliului Uniunii Avocaților afirmă că schimbările au fost operate fără consultări și dezbateri publice, iar unele prevederi restrâng nejustificat dreptul avocaților de a candida în structurile de autoadministrare, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

„Această lege, făcută clandestin, într-o zi, amendată și votată în aceeași zi, denotă că statul nu are nevoie de o profesie de avocat liberă, independentă și puternică”, a declarat Dorin Popescu, președintele Uniunii Avocaților.

Amendamentele au fost propuse de deputata PAS Efimia Bandalac, care afirmă că acestea nu afectează independența profesiei, ci introduc reguli de transparență, rotație în funcții și acces echitabil la mecanismele disciplinare, în spiritul practicilor europene.

„Membrii desemnați vor acționa în mod independent, iar regulamentul va fi aprobat doar după consultarea Uniunii Avocaților”, a precizat parlamentara.

Cu toate acestea, mai mulți experți în domeniul justiției susțin că procesul legislativ a fost grăbit și lipsit de transparență.

„Proiectul trebuia consultat cel puțin cu cei direct vizați. Parlamentul s-a grăbit”, a declarat Ilie Chirtoacă, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

„Modificările la Legea avocaturii au fost adoptate rapid, fără explicații clare. Nu știm nici cum vor funcționa în practică”, a adăugat avocatul și expertul WatchDog, Alexandru Bot.

Potrivit hotărârii Uniunii Avocaților, greva generală va dura până pe 25 iulie, dată la care este planificat un congres extraordinar al avocaților. În prezent, în Republica Moldova activează peste 2.150 de avocați.

De menționat că Legea avocaturii a fost criticată dur de președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova (UAM), Dorin Popescu, care a anunțat convocarea de urgență a unei ședințe extraordinare a Consiliului Uniunii, în contextul adoptării unor modificări legislative care, potrivit lui, subminează independența și autonomia profesiei de avocat.

Mai exact, acesta acuză un „atac fără precedent” asupra avocaturii, catalogând data de 10 iulie 2025 drept „una istorică și tristă” pentru breasla juridică din țară.

Citește și: Sinteza ultimei ședințe a Parlamentului: Zeci de legi, votate într-o zi

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării