main logo
2604

Sinteza ultimei ședințe a Parlamentului: Zeci de legi, votate într-o zi

Parlamentul Republicii Moldova a votat, în ședința plenară din 10 iulie, un număr record de proiecte legislative, vizând domenii precum sănătatea, infrastructura, justiția, apărarea, economia și procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Sinteza ultimei ședințe a Parlamentului: Zeci de legi, votate într-o ziImagine simbol

Printre cele mai importante decizii se numără ratificarea unui contract pentru construirea unui spital regional modern la Cahul, modernizarea Aeroportului Internațional Liber „Mărculești” și susținerea unui nou pachet de măsuri pentru eficiența energetică. De asemenea, România a donat 22 de autobuze municipiului Bălți, care vor fi scutite de taxe vamale, transmite Știri.md.

Parlamentul a aprobat rectificarea Bugetului de stat pentru 2025, care prevede, printre altele, majorarea cu 10% a salariilor pentru peste 10.000 de angajați din sistemul social și acordarea unui ajutor unic de 1.000 de lei pentru circa 295.000 de elevi din clasele I-IX. Alte măsuri includ investiții în infrastructura de irigație și în siguranța alimentară, extinderea condițiilor de eligibilitate pentru acordarea apartamentelor veteranilor și lichidatorilor de la Cernobâl, precum și acces extins la apă potabilă sigură în mai multe localități.

Parlamentul a adoptat legi privind sistemul judecătoresc, evaluarea performanțelor procurorilor și judecătorilor, activitatea procurorului de legătură la Eurojust și controlul de stat în domeniul muncii. A fost votată și o nouă lege privind protecția animalelor de companie.

Totodată, a fost aprobată crearea unor noi structuri, precum Centrul Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice și Centrul Național de Management al Crizelor. De asemenea, au fost introduse măsuri suplimentare pentru apărarea spațiului aerian, securitatea națională și combaterea violenței și hărțuirii în muncă.

În sprijinul parcursului european, au fost votate legi care aliniază standardele naționale celor europene în domeniul siguranței produselor, standardizării, biosecurității, documentelor electronice, activității freelancerilor și combaterii drogurilor. De asemenea, cetățenii UE vor avea condiții simplificate de intrare și ședere în Republica Moldova.

Parlamentul a instituit Fondul Național al Cinematografiei, a votat o lege pentru consolidarea independenței media și a reglementat publicitatea de stat.

Printre numirile aprobate se numără Dumitru Alaiba în funcția de membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale, Maria Tabacari – membră a Curții de Conturi, și Valentin Roșca – adjunct al Avocatului Poporului.

Parlamentul a lansat un apel către toate forțele politice, instituțiile publice și societatea civilă să contribuie activ la realizarea obiectivului național de aderare la Uniunea Europeană, subliniind importanța unității și responsabilității în fața provocărilor viitoare.

De menționat că actuala legislatură a Parlamentului își încheie mandatul pe 11 iulie. Totuși, instituția rămâne funcțională până la întrunirea legală a noii componențe, dar cu anumite restricții.

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că, potrivit articolului 63 din Constituție, mandatul Parlamentului durează patru ani și acesta este prelungit „până la întrunirea legală a noii componențe”. În această perioadă, însă, activitatea Legislativului este limitată.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării