432
0
Experți: CSM a încălcat legea când i-a respins pe candidațiii de la CSJ
432
0

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a comis astăzi o ilegalitate când i-a respins pe toți cei șase candidați care intenționau să ocupe fotolii de judecător la Curtea Supremă de Justiție.

Foto: bizlaw.md

De această părere sunt mai mulți experți, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

„CSM nu i-a numit pe candidați, motivând că nu au întrunit numărul necesar de voturi. Legea spune – candidații sunt evaluați și numiți de CSM în baza rezultatelor! Mai mult, CSM nu a elaborat și aprobat criterii pentru evaluarea pe care o face cu ponderea de 20% din totalul rezultatelor… Mai pe scurt… nici legea nu-i ordonează” a scris Ion Guzun, directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

Și secretarul Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, a comentat pe Facebook decizia de astăzi a CSM. 

„Anul trecut legislația a fost modificată anume pentru a stipula în mod expres, că deciziile privind cariera judecătorului se adoptă, nu în baza rezultatelor votului, ci în temeiul rezultatelor evaluărilor, în baza un unor criterii obiective, constat situația paradoxală, în care mă aflu eu personal.

Paradoxul constă în aceea, că eu apăr un organ care încalcă flagrant legea (nu vreau să mă plâng sau să mă dau tare, dar trebuie să menționez că am depus și încă mai depun eforturi considerabile, pentru a rezista presiunii de a promova proiecte de lege, prin care mandatul membrilor CSM să înceteze înainte de timp, făcând referință nu la acte normative naționale sau internaționale, ci la standardele internaționale, care, în mare parte rămân, totuși, niște recomandări”, afirmă Eșanu.

Astăzi, CSM a decis că niciun candidat din cei șase înscriși la concurs nu poate fi promovat la Curtea Supremă de Justiție pentru că nu a acumulat numărul necesar de voturi.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter