21 iun, 2019 12:37
602
0

Expert: UE nu va acorda bani Chișinăului fără realizarea unor condiții

21 iun, 2019 12:37
602
0

UE nu are de gând să acorde Chişinăului bani doar pentru că l-a răsturnat pe Plahotniuc, ci aşteaptă realizarea unui şir de condiţii, consideră expertul portalului Regional Trends Analytics, Vladimir Rotari.

Expert: UE nu va acorda bani Chișinăului fără realizarea unor condițiiFoto: google.com

Potrivit Infotag, el a menţionat într-un studiu că "în spatele bunăvoinţei vizitei Comisarului european Johannes Hahn se întrevede un detaliu important, anume că UE nu va da bani Chişinăului doar aşa", transmite Știri.md.

"Bruxelles-ul aşteaptă de la Chişinău să realizeze pachetul de reforme în domeniul justiţiei şi impozitării, combaterii corupţiei şi, cel mai important, să-i pedepsească pe cei vinovaţi de furtului miliardului din sistemul bancar şi recuperarea banilor furaţi. 

În 2018, Uniunea Europeană deja nu-şi mai făcea iluzii în privinţa autorităţilor moldovene de atunci, înţelegând că aceste condiţii erau imposibil de realizat pentru regimul lui Vlad Plahotniuc, deoarece reprezentau o ameninţare directă la adresa sa. 

Dar acum aşteptările Bruxelles-ului sunt, firesc, mult mai mari. Cel puţin Johannes Hahn este absolut sigur că noul guvern va îndeplini toate cerinţele europene", a menţionat expertul.

Potrivit lui, "este clar că banii nu vor veni nici până în toamnă şi nici până la sfârşitul anului, căci amploarea muncii care trebuie făcută este extrem de mare".

"Bani, dacă într-adevăr vor veni în septembrie, pot fi căzuţi mai degrabă ca un fel de plată în avans noii guvernări şi un stimulent pentru relansarea reformelor. 

Altceva este că acest proces cu siguranţă nu va fi uşor. Deşi Plahotniuc şi Partidul Democrat au fost învinşi, democraţii nu au plecat din politica moldovenească. 

Deocamdată Partidul Democrat s-a retras tactic în opoziţie, dar se pare că nu are de gând să stea mult acolo şi va încerca să pregătească terenul pentru revenirea triumfătoare a patronului său. 

PDM are suficienţi susţinători şi în autorităţile de stat, şi în cele municipale, care vor pune cu siguranţă beţe în roate noului guvern", a spus Rotari.

În opinia sa, democraţii sper că-şi ia revanşa la alegerile parlamentare anticipate, care vor avea loc în cazul în care alianţa dintre blocul ACUM şi PSRM se va destrăma.

"Până atunci, ei vor continua să împiedice activitatea guvernului Maiei Sandu prin folosirea resurselor administrative care l-au mai rămas, cu scopul de a nu permite implementarea eficientă a reformelor "europene". 

Probabil că marea lor sarcină va fi sabotarea asistenţei macrofinanciare din partea UE, subminând încrederea populaţiei şi partenerilor internaţionali în noile autorităţi. 

Şi, pe valul noii crize socio-economice, PDM va dori să ajungă iarăşi la putere. Coaliţia PSRM-ACUM trebuie să înţeleagă că nu mai e timp pentru a serba victoria asupra oligarhului, este nevoie de acţiuni ferme cât mai curând", a spus expertul.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter