main logo
799

Expert: Numărul migranților moldoveni a scăzut brusc în Rusia

Numărul migranților muncitori din Moldova care stau temporar în Rusia a scăzut brusc în ultimii ani.

Expert: Numărul migranților moldoveni a scăzut brusc în RusiaFoto: gagauz.md

Această opinie a fost exprimată pe blogul său pe gazeta.ru de către analistul politic Georgy Bovt, transmite Știri.md cu referire la Noi.md. 

Potrivit acestuia, în general, numărul de străini cu şedere temporară în Federația Rusă depășește 10 milioane de oameni. 85% dintre ei provin din țările CSI, iar cel mai mare grup – din Asia Centrală. 

Iar numărul gastarbaiterilor ucraineni este în scădere: în 2015 erau 2,5 milioane, acum 1,7 milioane. Ultima cifră este mai mică decât numărul rezidenților temporari din Uzbekistan (2,2 milioane). 

Dar, deocamdată, mai mare decât al celor din Tadjikistan (1,3 milioane). 

„Numărul de rezidenţi temporari din Moldova a scăzut brusc”, a menţionat Georgy Bovt, explicând că locuitorii Ucrainei și Moldovei, folosind regimul fără vize, au luat calea spre Europa. Migranții moldoveni din Rusia vor plăti altfel? 

„Aceasta a fost o mișcare„ subtilă” din partea europenilor: făcând acest lucru, ei poate au desprins definitiv aceste țări și, cel mai important, populaţia tânără din ele, de Rusia. 

În locul lor vin central-asiaticii, numărul de șederi temporare din Azerbaidjan crește, belaruşii se menţin, deocamdată, la același nivel – aproximativ jumătate de milion ”, a subliniat politologul. 

Potrivit acestuia, statisticile migrației de muncă „oficiale” arată aceleași tendințe. Totuşi, în acest caz vorbim însă despre cei care s-au înregistrat ca angajați. 

Conform situaţiei la jumătate de an, numărul acestora este de 4,4 milioane, 97% veniţi din ţările CSI, pe fundalul unei scăderi accentuate din Moldova și Ucraina. 

Legalizarea în același timp nu crește, nu cresc nici plățile pentru patentele de muncă. Procesele de ieșire a lucrătorilor migranți din umbră au îngheţat. 

„Oamenii preferă să nu aibă afaceri oficiale cu birocrația rusească, iar dacă e să le aibă, le preferă să fie pur neoficiale. Și această tendință, mi se pare, va crește doar", a menţionat Georgy Bovt.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării