main logo
9622

Expert: Nepăsare suicidală a moldovenilor. Trebuie din nou restricții

R. Moldova trebuie să revină la restricțiile anulate de autorități privind prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Expert: Nepăsare suicidală a moldovenilor. Trebuie din nou restricțiiFoto: știri.md

De această opinie este directorul executiv al organizației Expert-Grup, Adrian Lupușor, transmite Știri.md.

Într-o postare pe o rețea de socializare, expertul menționează că creșterea numărului de infectări cu COVID-19 din ultimele zile confirmă faptul că relaxarea restricțiilor a fost prematură, "în condițiile unei nepăsări aproape suicidale din partea moldovenilor."

"Acum este absolut clar: trebuie să revenim la restricții! Însă, de această dată, este necesar un accent mai mare pe conformare voluntară (practicile de penalizare cu amenzi astronomice sunt sortite eșecului, având în vedere veniturile, dar și neîncrederea cronică a populației în instituții)", scrie Lupușor.

Expertul menționează că în baza experimentelor economice pe care Expert-Grup le-a organizat recent în domeniul moralității fiscale, conformarea voluntară poate fi promovată prin mesaje pozitive și minimizarea costurilor de conformare.

"Mesajele pozitive precum: informarea populației despre experiența țărilor unde purtarea măștilor și autoizolarea a avut efecte scontate; promovarea conceptului că purtarea măștii și lucrul de acasă este o dovadă de responsabilitate – aici este crucial rolul liderilor de opinie și politicienilor care trebuie să promoveze aceste noi deprinderi de viață. Mesajele negative, de exemplu majoritatea nu respectă restricțiile sau nu poartă măști poate determina și mai mulți oameni să nu se conformeze. Practicile negative sunt contagioase.

Minimizarea costurilor de conformare: exemplu măști și dezinfectant gratis la intrarea în toate încăperile sau piețe, iar statul trebuie să acopere aceste cheltuieli ale agenților economici; suplimentar, avem nevoie de injecții financiare masive în sectorul privat. În general, este nevoie de o comunicare activă și pozitivă cu populația, prin implicarea tuturor pârghiilor administrative posibile.

Restricții aplicabile cu biciul și fără o strategie de comunicare bine pusă la punct va aduce doar pierderi de timp, bani și chiar vieți omenești", a explicat Lupușor.

Știri.md menționează că în ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost confirmate 247 de cazuri noi de infectare cu COVID-19.

Potrivit datelor oficiale, până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 314 decese din cauza COVID-19, iar alte 5.009 persoane au fost vindecate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării