main logo
506

Expert: Instruirea în domeniul securității la muncă, redusă dramatic

Instruirea în domeniul securității la locul de muncă în ultimii ani s-a redus dramatic. Studiile superioare în acest domeniu s-au redus de la cinci ani de instruire la patru ani.

Expert: Instruirea în domeniul securității la muncă, redusă dramaticExpert: Instruirea în domeniul securității la muncă, redusă dramatic

Declarația a fost făcută de Efim Olaru, șef al Programului Antiincendiu de la Universitatea Tehnică din Moldova, în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal2, transmite IPN.

Potrivit lui, dacă în timpul Uniunii Sovietice pentru instruirea în domeniul securității erau acordate 120 de ore, acum la multe facultăți din cadrul UTM, care pregătește specialiști, viitori conducători, s-a redus la 45 de ore. „Când suntem într-un spațiu cuprins de flăcări, în primul rând trebuie să cunoaștem ieșirile de evacuare. Spațiile în care se pot afla concomitent mai mult de 50 de oameni trebuie să fie cel puțin două ieșiri de evacuare și să nu fie alături”, spune Efim Olaru.

Mihai Lașcu, președintele Federației Sindicatelor SindLex, susține că atât Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență, cât și serviciile respective au înaintat mai multe avertizări legate de faptul că Inspecția de Stat de Protecție a fost trecută din subordinea Inspectoratului în subordinea Ministerului Economiei în cadrul unei agenții. „Însă, ei nu activează până în ziua de astăzi”, susține Mihai Lașcu. Astfel, din lipsa controalelor, există un risc mai mare de izbucnire a incendiilor.

Referindu-se la incendiul de la Institutul de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei, Mihai Lașcu a declarat că deși pompierii au venit la timp, din cauza mașinilor parcate în apropiere de instituție, nu au putut începe imediat stingerea flăcărilor.

Amintim că astăzi în Capitală s-au produs două incendii de amploare. Este vorba despre un incendiu pe strada Academiei 1 din sectorul Telecentru și altul de pe strada Ismail 89 din centrul Chișinăului. Ambele incendii au fost localizate, iar toate circumstanțele producerii urmează a fi stabilite de pompieri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării