main logo
411

Expert: Autoritățile să intervină în privința reținerii lui Oleg Horjan

Autorităţile Moldovei trebuie să intervină în situaţia privind reţinerea la Tiraspol a cetăţeanului moldovean Oleg Horjan (preşedintele Partidului Comunist din Transnistria - "I."), consideră directorul Institutului de Politică Eficientă, Vitalie Andrievschi.

Expert: Autoritățile să intervină în privința reținerii lui Oleg HorjanExpert: Autoritățile să intervină în privința reținerii lui Oleg Horjan

Potrivit agenţiei Infotag, expertul a scris pe reţelele sociale că "Horjan este un politician: este comunist, dar ar putea fi liberal sau democrat, însă, cel mai important, el este cetăţean al Moldovei", transmite Știri.md

"Arestarea şi judecarea lui Horjan este o provocare deschisă adusă autorităţilor moldovene. Este o provocare Preşedintelui RM, Igor Dodon, care s-a întâlnit cu Horjan şi a discutat cu el cum poate fi soluţionată problema reintegrării Moldovei cu beneficii pentru locuitorii regiunii. 

Nu putem exclude faptul că anume aceste întâlniri au provocat arestul lui Horjan. Aceasta este o provocare şi pentru Guvernul şi Parlamentul Moldovei. Li s-a dat de înţeles: puteţi cere orice la ONU, dar nu puteţi face nimic la Tiraspol. Autorităţile Transnistriei arată tuturor că orice contacte cu Chişinăul oficial vor fi pedepsite", presupune Andrievschi.

În opinia sa, procuratura Moldovei trebuie să deschisă o cauză penală pe numele tuturor celor implicaţi în acest proces politic din partea acuzării. 

"Este naiv să credem că cineva dintre ei va veni la procuratura Republicii Moldova. Dar ei trebui să ştie cu toţii că, de acum încolo, ei sunt daţi în căutare, adică, dacă vor pleca din Transnistria, vor fi arestaţi. Inclusiv în Ucraina. Dacă Tiraspolul este gata pentru aceasta, atunci va fi alegerea lor. Trebuie să le dăm de înţeles autorităţilor acestei regiuni a Moldovei că, deşi Chişinăul oficial deocamdată nu deţine controlul asupra regiunii, însă nu permite ca să se bată jos de cetăţenii Moldovei", a spus analistul politic.

Anterior, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, precum şi Partidul Comunist din Rusia şi cel din Ucraina au solicitat eliberarea lui Oleg Horjan. În acelaşi timp, Preşedintele Igor Dodon nu a vorbit niciodată despre acest lucru.

După cum a informat anterior Infotag, pe 2 iunie, Oleg Horjan s-a întâlnit cu alegătorii săi în piaţa centrală din Tiraspol, întâlnire pe care autorităţile autoproclamatei RMN au calificat-o drept miting neautorizat. La sfârşitul acestuia, miliţienii au reţinut câţiva activişti. La secţia de miliţie, deputatul a încercat să obţină eliberarea oamenilor săi şi l-a împins pe un angajat al miliţiei, iar altuia i-a rupt epoleţii. 

Procuratura a decis că acţiunile deputatului au fost ilegale şi a solicitat Sovietului Suprem să-l priveze pe Horjan de imunitatea parlamentară pentru a-l putea trage la răspundere pentru că a opus rezistenţă autorităţilor. Horjan a fost reţinut pe 5 iunie. Ulterior, instanţa a emis mandat de arest preventiv pentru două luni, pe perioada investigaţiei. Deşi termenul de arest a expirat, politicianul nu a fost eliberat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării