main logo
344

Expert: Aproape 2/3 din localitățile țării nu au acces la apă potabilă

Fiecare al doilea sat din Moldova nu are apeducte, iar oamenii sunt nevoiți să consume apa din fântâni și din izvoare, unde deseori apa nu este bună de băut.

Expert: Aproape 2/3 din localitățile țării nu au acces la apă potabilă

La această concluzie au ajuns experții dintr-un proiect, implementat în Moldova de Agenția Elevețiană pentru Cooperare, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md

Tot în cadrul acestui proiect, 36 de sate au primit bani de la europeni din care au fost construite sisteme moderne de alimentare cu apă potabilă.

În raionul Hâncești, localitatea Cărpineni, aproape 200 de case încă nu au fost conectate la sistemul de aprovizionare cu apă și duc lipsa de apă potabilă. Oamenii sunt nevoiți să bea apa din fântâni și izvoare nefiind siguri de calitatea acesteia.

Totuși, în celelalte sectoare din sat, oamenii sunt mai norocoși. Aici, cu ajutorul și susținerea financiară a partenerilor externi, în ultimii 10 ani peste 2000 de familii au fost conectate la sistemul de aprovizionare cu apă.

În total, din anul 2007 localitatea a beneficiat de aproape 25 de milioane de lei pentru aprovizionarea cu apă a localnicilor.

„În mediul rural 2/3 din localități nu au rețele de alimentare cu apă. Fie se asigură din rețele mici, construite de locuitori în aranjamente per mahală, fie utilizează fântânile de adâncime mică, fie în situații excepționale transportă apa dintr-un anumit punct și o păstrează în anumite rezervoare”, Corina Andronic, reprezentant „Apasan”.

Experții din cadrul proiectului elvețian, „Apă și Sanitație” au constatat că mai mult de jumătate din satele Moldovei duc lipsă de apă potabilă. Iar consumul de apă poluată prezintă risc sporit pentru sănătatea oamenilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării