main logo
858

Exodul medicilor: Cer autentificarea actelor pentru a pleca peste hotare

Aproape 3.200 de medici au solicitat să-și autentifice actele pentru a pleca în străinătate în parcursul ultimelor 12 ani.

Exodul medicilor: Cer autentificarea actelor pentru a pleca peste hotareExodul medicilor: Cer autentificarea actelor pentru a pleca peste hotare

Statistica arată dezamăgitor – sute de medici vor să plece, iar tendința este în creștere, față de anii precedenți, când exodul masiv era printre asistentele medicale. Salariile crescute trâmbițate de autorități nici pe departe nu au constituit un motiv de a rămâne, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md

Datele din imagine aparțin Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și arată că aproape 3.200 de solicitări au fost făcute în perioada 2007-2018 numai în ceea ce privește lucrătorii medicale cu studii superioare, adică medicii. Același grafic ne arată că dacă în anul 2007 erau puțin peste 100 de cereri, atunci în anul 2018 cifra a trecut de 450. O creștere abruptă se poate observa începând cu anul 2015. 

Prin contrast, numărul asistentelor medicale care intenționează să plece era mai mare între anii 2007 și 2010, iar din 2011 a început să scadă. În anul 2018 mai puțin de 100 de cereri au fost înregistrate la Ministerul Sănătății și este cea mai mică valoare din 2007 până acum. 

Menționăm că Ministerul Sănătății anunța anul trecut că în perioada 2015-2017 ar fi înregistrat 1.000 de cereri de solicitări de eliberare a actelor confirmative necesare pentru angajarea în domeniul sănătății sau pentru studii în altă țară, fără să facă publice aceste date care creează un tablou mai clar asupra emigrării specialiștilor din Republica Moldova. 

Amintim, de asemenea, că din cei care intenționează să plece, aproximativ 262 de medici intenționează să activeze în România, unde salariile trec cu ușurință chiar și de 2.000 de euro pe lună. 174 de dosare au fost deja analizate. Un articol pe acest subiect citiți aici

Prin comparație cu reforma salarială din România, responsabilii de Sănătate de la Chișinău au încercat de două ori să ridice lefurile medicilor: prima dată în iulie 2016, pe vremea ex-ministrei Ruxanda Glavan, când a fost schimbat regulamentul de salarizare. Atunci, ministerul trâmbița că a crescut salariile cu cel puțin 20 la sută, însă în realitate nu au prezentat dovezi. Din contra, medicii s-au plâns că au ajuns să ridice lefuri și mai mici decât până la reformă. Asta a fost posibil din cauza faptului că au fost scoase suplimentele la salariu în baza vechimii de muncă. 

A doua încercare a fost în aprilie 2018 când salariile lucrătorilor medicali au fost indexate. În realitate, acestea au crescut în medie cu doar 237 de lei, ceea ce ar însemna aproximativ 12 euro. Subiectul indexării a fost motiv de glume printre lucrătorii medicali care au făcut haz de necaz pe subiect. 

Dincolo de glume însă asigurarea cu medici în Moldova devine tot mai dramatică. Potrivit ultimelor date statistice în anul 2018 mai activau în sistemul public 10.033 de medici, cu 254 mai puțini decât în 2017. Ceea ce înseamnă că sistemul a pierdut peste 250 de doctori în doar un singur an. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării