main logo
784

Ex-procuror general, numit judecător la Curtea Constituțională

Fostul procuror general Corneliu Gurin a fost numit în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Moldovei, pe un termen de șase ani.

Ex-procuror general, numit judecător la Curtea ConstituționalăEx-procurorul general, numit judecător la Curtea Constituțională

Decizia a fost luată de membrii Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul ședinței de astăzi, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

Corneliu Gurin va completa astfel lista celor șase judecători constituționali alături de: Veaceslav Zaporojan, Victor Popa, Igor Dolea, Aurel Băieșu și Mihai Poalelungi.

Corneliu Gurin nu a răspuns la telefon pentru a ne oferi un comentariu la acest subiect.

Fostul procuror general va deveni judecător constituțional după ce va depune jurământul.

Corneliu Gurin a fost numit în funcția de judecător constituțional în locul Victoriei Ieftodi, care a devenit ministră a Justiției.

Potrivit regulamentului CCM, pentru a deveni judecător constituțional candidatul trebuie să posede o pregătire juridică superioară, o înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învăţământul juridic sau în activitatea ştiinţifică, să fie cetăţean al Republicii Moldova cu domiciliul în ţară, limita de vârstă pentru numirea în funcţie a judecătorului fiind de 70 ani.

Judecătorii constituționali, șase la număr, sunt numiți de Parlament, Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii, pe un termen de câte șase ani. Aceștia pot exercita cel mult două mandate consecutive.

Judecătorii constituţionali beneficiază de imunitate. Ei nu pot fi reţinuți, arestați sau percheziționați, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, trimis în judecată penală sau contravenţională fără încuviinţarea prealabilă a Curţii Constituţionale.

Corneliu Gurin a fost procuror general în perioada anilor 2013 – 2016.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării