main logo
2282

Ex-ministru: Urmează un nou record de infectați. Sistemul poate exploda

Noile cazuri de COVID vor continua să crească în R. Moldova, iar în decembrie bilanțul se va ridica la 39.000 de cazuri noi, iar în ianuarie la 50.000.

Ex-ministru: Urmează un nou record de infectați. Sistemul poate explodaFoto: știri.md

Un astfel de prognostic a fost făcut de către ex-ministra Sănătății, Ala Nemerenco, transmite Știri.md.

''Pentru că curajosul domn Premier adusese mai ieri niște învinuiri indirecte celor care i se pare dumnealui că denigrează Republica Moldova (probabil, confundând persoana sa cu țara), las aici special pentru alfabetizare o prognoză ca să se înțeleagă – dacă nu întreprinde și în continuare măsuri urgente de redresare a situației pandemice, sistemul va exploda pur și simplu. Așa cum am văzut cu toți în martie că se întâmplase în unele țări.

În grafic e prezentată situația înregistrată în fiecare lună separat, iar în roz în coloană este indicatorul simplu de multiplicare a cazurilor în progresie de la o lună la alta.

Nu indicatorul estimat clasic R0 de contagiozitate, dar cel real care deja s-a produs – adică la câte persoane noi în luna următoare a fost transmisă infecția de către cei infectați luna trecută conform datelor statistice.

Dacă aplicăm pentru lunile decembrie-ianuarie un multiplicator de doar 1,3 (deși în aug/sept/oct el a fost 1,4-1,5), în decembrie să ne așteptăm încă la 39 mii cazuri noi și în ianuarie – la 50 mii.

Și doar în două luni atingem un nou "record" de 200 mii. Dintre care încă alți 2 mii vor deceda. Dacă nu faceți nimic și doar numărați statisticile...

Atât. Sper să fiu înțeleasă, dle Premier. Nu am venit cu mecanisme prea sofisticate. Ca să nu vă supăr prea tare, am folosit doar cifrele raportate de autorități. Care nici pe departe nu sunt reale. Infectați sunt minim de 3 ori mai mult. De aia și progresia e atât de rapidă.

Aveți grijă de dumneavoastră, dragi oameni, și purtați, vă rugăm mult, masca. Protejați-i pe cei dragi!'', a declarat Nemerenco.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării