24 aug, 2019 10:32
373
0
Ex-deputat: Independența a căzut asupra Moldovei în mod neașteptat
24 aug, 2019 10:32
373
0

Deputatul în primul Parlament, Ilia Trombițki, consideră că independența „a căzut” asupra poporului Moldovei în mod neașteptat, „mulțumită” Comitetului de Stat pentru Starea Excepțională (GKCP-ului).

Foto: Ipn.md

„Rusia a declarat deja independența la 12 iunie 1991, URSS a încetat să existe, rămânând formal o singură țară. În acest moment, Moldova a declarat suveranitatea pe 23 iunie 1990 și superioritatea legilor sale asupra legilor Uniunii”, a declarat Ilia Trombițki într-un comentariu pentru IPN, asupra contextului intern și extern în care s-a obținut independența, transmite Știri.md.

Potrivit fostului deputat, în acele momente el se afla în Karelia la o conferință științifică internațională și pentru că atunci nu exista internet, nu știa ce se întâmplă acasă.

„Când m-am întors, am avut impresia că autoritățile nu sunt pregătite pentru o astfel de dezvoltare a evenimentelor și, prin urmare, nu au decis imediat să declare independența. Era un sentiment că sunt împinși din exterior. Nu este de mirare că Ucraina a făcut asta cu patru zile mai devreme”, declară Ilia Trombițki.

El consideră că, probabil, partenerii occidentali nu au dorit, de asemenea, exacerbări într-unpe teritoriu, unde mii de focoase nucleare ar putea fi lovite de persoane necunoscute. Dar s-au orientat rapid și au susținut parada suveranității, sperând să rezolve situația mai târziu. „Responsabilitatea de a ne asigura că divorțul a fost pașnic a căzut asupra noastră, deputaților. Moldova nu prea a reușit”.

Ilia Trombițki nu este sigur, dacă părăsirea de către Moldova a URSS e o binecuvântare pentru oamenii din Moldova. „Astăzi este posibil cu greu să obții un răspuns clar de la cetățenii săi. Pentru că viața oamenilor s-a dezvoltat în moduri diferite. Cei mai mulți au supraviețuit anilor ’90 foarte greu, din cauza economiei ruinate și a gestionării precare a țării”, spune deputatul în primul Parlament.

El consideră că acești factori rămân încă decisivi prin faptul că Moldova a deținut mult timp poziția celei mai sărace țări din Europa. Lucru care, conform fostului deputat, „este fără îndoială, „meritul” elitei politice, care se caracterizează printr-o corupție incredibilă, cu puțină competență și iresponsabilitate colectivă”.

Pe plan personal, Ilia Trombițki, consideră că Independența i-a oferit mai multe libertăți și oportunități de creativitate, iar la începutul activității primului Parlament a decis să privească ceea la ce se întâmplă prin prisma biologului privește printr-un microscop la mișcarea bacteriilor. „Procedând astfel, luați decizii cu bună credință. Așa și am votat în trei parlamente. În caz contrar, nicio sănătate nu va fi suficientă”, a declarat fostul deputat, Ilia Trombițki.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter