main logo
813

Eurovision 2023: Când vom afla în ce semifinală va evolua R. Moldova

Tragerea la sorți, ce determină în care dintre cele două semifinale vor concura participanții la Eurovision Song Contest 2023, va avea loc marți, 31 ianuarie, la ora 21:00, în direct din Liverpool. Atunci vom afla în ce semifinală va evolua reprezentatul Republicii Moldova.

Eurovision 2023: Când vom afla în ce semifinală va evolua R. Moldova

Repartizarea în semifinale are loc pentru că există prea multe țări pentru a concura într-o singură mare finală, astfel încât Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) împarte națiunile participante în două semifinale, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Regatul Unit și Ucraina, în calitate de țară-gazdă și, respectiv, câștigătoarea Eurovision 2023, împreună cu ceilalți patru membri ai așa-numitelor „cinci mari” țări participante (Franța, Germania, Italia și Spania) nu concurează în semifinale, dar audiența lor autohtonă poate vota într-una dintre ele.

Astfel, înainte ca țărilor concurente să li se aloce un loc într-o semifinală, se va stabili aleatoriu în care dintre semifinale li se va permite celor cinci mari să voteze. 

Următoarea parte a extragerii va stabili în ce semifinală și în ce jumătate din semifinala respectivă vor evolua celelalte 31 de țări participante.

Statele care vor cânta în semifinale sunt împărțite în pot-uri (urne) și apoi alese la întâmplare pentru a concura fie în prima, fie în a doua semifinală.

Pot-urile ajută la reducerea șanselor de un așa-numit vot de vecinătate și crește suspansul în semifinale.

„În acest fel, e mai puțin probabil ca țările care, în mod tradițional, își acordă puncte reciproc să ajungă în aceeași semifinală, adăugând entuziasm spectacolelor live. Pot-urile sunt aprobate de către supervizorul executiv al concursului în numele EBU și de către președintele grupului de referință, organismul de conducere al concursului”, scrie eurovision.tv.

Iată cum sunt repartizate țările în pot-uri:

Pot 1 - Albania, Austria, Elveția, Croația, Serbia, Slovenia;

Pot 2 - Danemarca, Australia, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia, Estonia;

Pot 3 - Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Israel, Letonia, Lituania;

Pot 4 - Cipru, Grecia, Irlanda, Malta, Portugalia, San Marino;

Pot 5 - Belgia, Cehia, Țările de Jos, Republica Moldova, Polonia, România;

Pot 6 - Franța, Italia, Germania, Spania, Regatul Unit, Ucraina.

Prezentatorii BBC Rylan și AJ Odudu vor întâmpina spectatorii la eveniment și vor modera tragerea la sorți, asistați de tineri de la o școală locală din Liverpool și de membri ai comunității ucrainene care s-au adăpostit la Liverpool de invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Totodată, primarul orașului-gazdă din 2022, Torino, Stefano Lo Russo, va preda cheile oficiale ale Eurovision Song Contest, cunoscute sub numele de „Insignia”, primarului orașului Liverpool, Joanne Anderson. 

De asemenea, vor fi dezvăluite aspectul și sloganul unic ale concursului din 2023.

Evenimentul va fi transmis în direct pe canalul oficial de YouTube - Eurovision.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării