main logo
387

Europarlamentare 2019. Recomandările lui Ioniţă pentru alegători

Cetăţenii români care locuiesc sau se află temporar pe teritoriul Republicii Moldova şi care doresc să participe la alegerile pentru Parlamentul European şi la referendumul naţional de pe 26 mai trebuie să verifice valabilitatea actele lor de identitate.

Europarlamentare 2019. Recomandările lui Ioniţă pentru alegătoriFoto: Stiri.md

Potrivit agenţiei Infotag, declaraţia a fost făcută de Ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniţă, vinei, la o conferinţă de presă, transmite Știri.md.

"Pentru a-şi exercita dreptul de vot, cetăţenii români trebuie să aibă un act de identitate valabil. Subliniez că verificarea validităţii documentului este ţine de responsabilitatea cetăţeanului. Noi nu dorim să-i refuzăm pe cei care vin la secţiile de votare cu actele expirate, dar toţi trebuie să respectate legea în mod egal", a spus el.

Potrivit ambasadorului, departamentul consular nu va elibera documente în ziua alegerilor, ci va presa doar servicii consulare de urgenţă, însă cetăţenii ale căror paşapoarte se află deja la departamentul consular le pot ridica vineri între orele 14.00 şi 15.00 sau deja de marţi.

Ioniţă a spus că alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul vor avea loc în Moldova la aceleaşi secţii de votare, iar alegătorii pot alege dacă doresc să participe la ambele procese electorale sau doar la unul. Dacă au participat numai la unul, ei pot reveni la secţia de votare şi să voteze şi la cel de-al doilea proces electoral.

"La referendumul naţional, alegătorul va primi neapărat două buletine de vot - câte unul pentru fiecare întrebare (ambele întrebări se referă la domeniul justiţiei - "I."). La alegerile pentru Parlamentul European, alegătorul va primi un buletin de vot în care sunt incluşi toţi candidaţii", a spus el.

Diplomatul a reamintit că în Moldova vor fi deschise 36 de secţii de votare pentru alegeri şi referendum, adresele fiind indicate pe pagina web a Ambasadei României în Moldova şi pe cea a Ministerului Afacerilor Externe al României.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării