main logo
918

Eugen Doga a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Cahul

Maestrul Eugen Doga a primit duminică, 29 ianuarie, titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Cahul.

Eugen Doga a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului CahulFoto: fb.com

Distincția i-a fost înmânată în semn de apreciere pentru activitatea artistică și promovarea imaginii municipiului Cahul, transmite Știri.md.

"Felicitări și sănătate, Maestre! Mulțumim pentru prietenie și colaborare! Suntem onorați!", a menționat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.

"Cu un sentiment de prețuire deosebită am primit astăzi Titlul de „Cetățean de Onoare al municipiului Cahul”. Le mulțumesc cetățenilor din Cahul și Consiliului Local pentru cea mai înaltă distinсție conferită. Am fost bucuros pentru reîntâlnirea cu domnul primar Nicolae Dandiș și domnul Rotila Ilie Croitoru.

Am mai spus cu altă ocazie că eu sunt un scriitor muzical. Scriu pentru a aduce bucurie lumii. Eu sunt convins că muzica ne mângâie, ne dă forță, ne aduce bucurie, fericire, ne unește, ne face mai puternici. 

Este foarte valoros pentru mine și vă asigur că acest titlu îmi va reaminti mereu de clipele minunate trăite împreună cu cahulenii. Vă mulțumesc și vă spun: ”Până la noi întâlniri!”", a menționat Eugen Doga.

Eugen Doga a fost decorat cu distincții de stat ale Republicii Moldova, precum și ale URSS, inclusiv titlurile de Maestru Emerit al Artei din Moldova, Artist al Poporului din R.S.S.M. (1967), Artist al Poporului din URSS (1987), laureat al Premiului „Boris Glăvan” al Comsomolului din Moldova, laureat al Premiului de Stat al R.S.S.M. (1980) și al Premiului de Stat al URSS (1986).

În anul 1972 a primit „Scoica de Argint” la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian pentru muzica din filmul „Lăutarii”, iar în 1976 - „Scoica de Aur” pentru coloana sonoră a filmului „Șatra”.

În anul 1997 fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2004 - cu Ordinul „Steaua României” în grad de ofițer.

În 2008 a primit Ordinul „Pentru merite în fața Patriei” (acordat de Rusia), Ordinul Dinamo România în grad de Comandor, Medalia „Mihai Eminescu” și Medalia de Aur „Omul secolului XX” (SUA, 1998).

La data de 30 decembrie 1991, compozitorul Eugen Doga a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. 

De asemenea, Institutul Internațional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor honoris causa. Anul 2007 a fost declarat de autoritățile Republicii Moldova drept „Anul Eugen Doga”.

La 26 august 2008, președintele Republicii Moldova Vladimir Voronin i-a acordat Premiul de Stat pe anul 2008, „pentru contribuția de excepție la dezvoltarea artei muzicale naționale și universale”.

La 26 martie 2014, președintele României Traian Băsescu l-a decorat pe Eugen Doga cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer.

Anul 2017 a fost declarat Anul lui Eugen Doga în Moldova ca un omagiu adus aniversării a 80 de ani, relatează Wikipedia.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării