main logo
3102

Este Ziua Limbii Române: Se anunță un program vast de activități

În Republica Moldova astăzi este marcată Ziua Limbii Române, iar autoritățile, atât cele centrale, cât și cele locale, anunță un program vast de acțiuni cultural-artistice.

Este Ziua Limbii Române: Se anunță un program vast de activitățiFoto: IPN

În vizită oficială la Chișinău este așteptat președintele României, Klaus Iohannis, iar Academia de Științe a Moldovei, împreună cu Academia Română, organizează o ședință festivă dedicată Sărbătorii Naționale „Limba română”, însoțită de deschiderea Congresului Mondial al Eminescologilor, transmite Știri.md cu referire la IPN.

La ora 09:00, în Piața Marii Adunări Naționale este organizată Marea Dictare Națională, la care sunt așteptați peste 1.700 de participanți. La eveniment vor fi prezenți președinta Maia Sandu și ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Începând cu ora 10:00, conducerea Primăriei municipiului Chișinău va depune flori la monumentul lui Mihai Eminescu din scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, iar apoi la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

La aceeași oră, la Academia de Științe a Moldovei, împreună cu Academia Română, va fi celebrată Sărbătoarea Națională „Limba română”. În cadrul ședinței festive va fi inaugurat Congresul Mondial al Eminescologilor, ajuns la cea de-a XIII-a ediție. La ședința festivă sunt invitați membrii titulari, membrii corespondenți și membrii desemnați ai Secțiilor de științe ale AȘM, directori de institute și agenții, rectori ai universităților, cercetători științifici, oameni de cultură și arte.

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi întâmpinat la Președinție la ora 11:00, iar ca urmare a discuțiilor care vor avea loc cu ușile închise, Maia Sandu și Klaus Iohannis vor susține o conferință de presă. Aceasta este precedată de semnarea unei Declarații comune cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova. 

„Declarația comună cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova definește și întărește cooperarea bilaterală în acest domeniu vital pentru consolidarea și protejarea democrației și a stabilității Republicii Moldova”, precizează Președinția de la București. După conferință, cei doi șefi de stat vor merge pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” pentru a depune flori la bustul poetului Mihai Eminescu.

Începând cu ora 16:00, Primăria Capitalei va organiza activități creative pentru copii și adulți pe Strada Pietonală „Eugen Doga”. La ora 18:00 va avea loc deschiderea oficială a spectacolului literar-muzical „Limba noastră – limbă sfântă”. 

Pe scenă vor evolua Geta Burlacu și VoxMen Acapella, Cristina Scarlat, Brio Sonores, Natalia Barbu și Cătălin Josan. Vizitatorii vor avea parte de un recital de poezie din partea actorului Nicolae Jelescu și un recital muzical marca Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării