main logo
391

ENEMO: Turul II al alegerilor corespunde standardelor internaționale

Procesul electoral al celui de-al doilea tur al alegerilor locale din Moldova "a fost organizat eficient şi, în mare parte, a corespuns normelor legislaţiei moldoveneşti şi standardelor internaţionale".

ENEMO: Turul II al alegerilor corespunde standardelor internaționaleFoto: știri.md

La această concluzie au ajuns reprezentanţii Misiunii internaţionale a Reţelei Europene a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), care a făcut bilanţul rezultatelor preliminare ale monitorizării procesului electoral de duminică, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Misiunii, Dritan Taulla, a menţionat că "legislaţia Republicii Moldova asigură condiţiile necesare pentru desfăşurarea alegerilor democratice, fapt care a fost deja demonstrat în primul tur, însă legislaţia electorală nu oferă explicaţii clare referitoare la turul doi, deşi CEC a întreprins unele măsuri în această direcţie, iar unele prevederi au rămas fără atenţie".

"Acest lucru a dus la mici încălcări în ziua alegerilor, a care observatorii au atras atenţia. Însă acest lucru nu a afectat nici legitimitatea procesului în sine, nici rezultatele acestuia", a spus el.

Cu toate acestea, observatorii au remarcat că, "deşi campania electorală s-a desfăşurat, în general, într-o atmosferă liberă, îngrijorătoare sunt numeroasele cazuri de "PR negru" şi atacuri asupra candidaţilor, în special pe reţelele de socializare, sub formă de discursuri de ură, discreditare şi atacuri verbale, care au crescut brusc în turul doi".

Şeful adjunct al Misiunii, Pierre Peytier, a subliniat că, în ciuda încercărilor Guvernului de a limita utilizarea abuzivă a resurselor administrative, ENEMO constată implicarea înalţilor oficiali de stat şi a parlamentarilor, care susţin în mod deschis candidaţii din partidele lor pentru funcţia de primar în al doilea tur, în timpul evenimentelor de campanie sau pe paginile lor de socializare.

"Deşi nu există dispoziţii explicite în Codul Electoral cu privire la cele menţionate mai sus, ar trebui să fie ridicate preocupări în privinţa estompării liniei dintre stat şi partid, ceea ce este în contradicţie cu standardele internaţionale şi creează un teren de joc dezlănţuit", a spus el.

Potrivit lui, ziua alegerilor "a fost, în general, calmă şi paşnic; gestionarea procesului de votare şi conduita birourilor electorale ale secţiilor de votare a fost evaluată pozitiv în majoritatea secţiilor de votare observate, iar incidentele minore nu afectează legitimitatea generală a procesului sau a rezultatelor".

Raportul final al Misiunii, cu recomandările de rigoare, va fi prezentat deja în decembrie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării