main logo
850

Elevii din Ungheni învață să crească flori și legume fără sol

La Colegiul Agroindustrial din Ungheni a fost inaugurată o seră hidroponică, beneficiarii căreia sunt peste 350 de studenți, viitori agricultori. La eveniment au participat reprezentanții Băncii Europene de Investiții (BEI), dar și Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare în R. Moldova, Viorel Gherciu.

Elevii din Ungheni învață să crească flori și legume fără solFoto: captură video

Sera hidroponică are o suprafață de peste 300 metri pătrați, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

Aceasta este dotată cu sisteme de ultimă generație, care permite creșterea plantelor fără sol și care presupun un ciclu de creștere de două ori mai rapid decât în agricultura tradițională.

Datorită investițiilor europene, elevii colegiului vor învăța să cultive frunze de salată, flori și legume, utilizând tehnologii moderne.

„Elevii aplicau în practică cunoștințele, dar erau la un nivel fără suport tehnic, doar lucrul cu manualul. Era necesar ca ei să vadă procesul de dezvoltare a plantelor și mai departe întreținerea, îngrijirea, dar și comercializarea”, a spus Galina Mușchei, profesor în cadrul colegiului Agroindustrial din or. Ungheni

„Datorită serii hidroponice pe care au creat-o la noi la colegiu, noi vom obține o experiență foarte mare cultivând anumite plante. Experiența pe care o vom căpăta ne va fi foarte de folos pe parcurs, ca viitori agronomi și viitori specialiști în domeniu.”

„În această seră noi facem multe experimente pe plante, care ne vor ajuta pe parcurs dacă vom devenim agronomi. Planta are nevoie de anumite procese, dacă ea este bolnavă, noi trebuie să vedem ce are, dar în sera dată noi experimentăm.”

„Eu consider că avem nevoie de mai multe tehnologii bune, astfel încât planta să se dezvolte și să aibă o roadă mult mai bună, și cred că pentru noi este un beneficiu foarte bun de a prinde mai multă practică.”, au spus elevii.

Investițiile sunt realizate în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții și inițiat de Guvernul R. Moldova. Valoarea totală a investițiilor la Colegiul Agroindustrial din Ungheni este de peste 790 mii de euro.

„Această seră este echipată cu senzori care transmit informația direct la server, unde gel care gestionează procesul, poate să ia o decizie pe baza informațiilor direct transmise din câmp.

Această investiție se face pentru ca generația tânără să fie încurajată să inițieze o afacere în R. Moldova, să se angajeze în câmpul muncii în R. Moldova”, a declarat Viorel Gherciu, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare în R. Moldova

Reprezentanții delegației europene au declarat că sera hidroponică corespunde cu toate criteriile unei sere moderne, iar investițiile în sectorul agricol din R. Moldova vor continua.

„Eu cred că este un pas foarte important. Este evident faptul că s-au utilizat elemente de sustenabilitate în proiect și se observă mai multe resurse eficiente utilizate în această seră. Prin urmare, EBI este satisfăcută de investiția pe care a făcut-o și așteptăm cu nerăbdare să implementăm și alte proiecte pe viitor”, a declarat Alberto Carlei, Directorul oficiului BEI în Republica Moldova

„Noi am observat un angajament serios al autorităților din Moldova în vederea dezvoltării sectorului agricol din țară, astfel încât, în urma acestor investiții, noi am văzut și rezultate progresive în agricultură, dar și în actualizarea tehnologiilor și aparatajelor”, a mai declarat Gintautas Baranauskas, adjunct al șefului pentru Cooperare, Delegația UE în Republica Moldova

Colegiul Agroindustrial din Ungheni va putea oferi servicii de instruire în utilizarea serii nu doar pentru elevi, dar și pentru alți 250 agenți economici din raionale Ungheni, Nisporeni și Călărași.

Uniunea Europeană a oferit o linie specială de creditare pentru R. Moldova în valoare de peste 120 milioane de euro, dintre care 12 milioane vor fi investiți în reabilitarea și dotarea a 10 instituții educaționale cu profil horticol.

Ați depistat o greșeală Evidențiați cuvântul și apăsațictrl+enter

Raportați o greșeală

Eroare în text:......
Distribuie știreaDistribuie

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării