main logo
10566

Elev, agresat de o profesoară în Capitală. Acuzațiile mamei și explicația liceului

O profesoară a fost filmată în timp ce amenința un elev că-l va bate și că nici Poliția nu-l va putea salva.

Elev, agresat de o profesoară. Acuzațiile mamei și explicația liceului

În imagini se poate auzi cum profesoara strigă la un copil și-i spune că-l va lovi de pereți, transmite Știri.md.

„Ce cauți tu încuiat în baie? Mizerie. Te bat. Te pocnesc de nu te adună nici Poliția”, spune profesoara.

Mai mult, mama copilului afectat ne-a contactat pentru a ne oferi mai multe detalii pe marginea cazului dat și a atrage atenția asupra acestei situații alarmante.

„Situația implică o serie de încălcări ale drepturilor copilului minor în cadrul Liceului Da Vinci, unde acesta a fost supus unui tratament inuman și degradant de către profesorii instituției, inclusiv diriginta clasei și directoarea Guzun Efrosinia. Incidentele au inclus agresiuni verbale și fizice, umilirea și înjosirea copilului în fața colegilor, precum și alte abuzuri constante care au avut un impact semnificativ asupra sănătății și stării emoționale a minorului”, ne-a spus mama minorului.

La fel, femeia povestește că, în urma acestor evenimente, copilul ei a suportat suferințe fizice și psihice, fiind necesare intervenția medicală și tratamentul. Prin urmare, familia s-a confruntat cu provocări financiare semnificative în legătură cu investigațiile medicale și tratamentul necesar pentru recuperarea minorului.

„Dorim să atragem atenția opiniei publice asupra acestui caz și să promovăm conștientizarea cu privire la importanța protejării drepturilor copiilor în mediul școlar. De asemenea, este important să subliniem faptul că au fost descoperite camere de luat vederi ascunse în vestiare și în alte încăperi ale instituției școlare, având o tentă de pornografie infantilă. Aceasta adaugă o dimensiune extrem de preocupantă și solicităm o investigație exhaustivă pentru a aduce vinovații în fața justiției”, ne-a mai spus mama copilului agresat.

Totodată, femeia a trimis o cerere către Avocatul Poporului, dar și o plângere către Direcția Generală Tineret și Sport și Procuratura Generală.

Am solicitat o reacție de la liceul din Chișinău unde ar fi avut loc incidentul. Efrosinia Guzun, directoarea adjunctă, ne-a spus că incidentul s-a produs în luna aprilie, în timpul unei excursii.

„Au plecat în excursie trei clase. Erau peste 40 de elevi. Incidentul a avut loc seara, la hotel. Elevii făceau gălăgie, iar profesoara a mers să vadă ce fac. A bătut la ușă timp de cinci minute, iar copiii nu deschideau. Când a intrat, de emoții, profesoara a ridicat vocea la copil”, ne-a spus Guzun. 

În urma incidentului, profesoara a fost sancționată de către conducerea liceului. Totodată, profesoara și-a recunoscut vina.

Cu toate acestea, părinții benevol au retras actele copilului de la instituția de învățământ și au plecat la o altă școală, însă până în prezent amenință atât profesoara, cât și conducerea instituției.

Ulterior administrația liceului a venit și cu o reacție oficială, expediată la adresa redacției:

„Liceul nostru condamnă, categoric, orice formă de agresiune sau violență în cadrul instituțiilor de învățământ. În calitate de educatori și mentori, considerăm că școala trebuie să fie un sanctuar al cunoașterii și al dezvoltării personale, unde fiecare elev și cadru didactic poate să se simtă în deplină siguranță și respectat. 

Fie că este vorba de agresiune fizică sau verbală, nu vom tolera astfel de comportamente în rândurile noastre!Prezentăm câteva clarificări privind incidentul pus în discuție. 

În primul rând, subliniem că acest regretabil incident nu s-a întâmplat în incinta instituției noastre sau în timpul activităților educaționale. 

Acesta a avut loc în cadrul unei excursii, organizate în afara țării în luna aprilie 2023, împreună cu părinții și cadrele didactice.

În urma acestui incident, am aplicat măsuri disciplinare corespunzătoare față de persoana vizată, astfel încât să se înțeleagă clar că astfel de acțiuni nu sunt compatibile cu valorile și obiectivele noastre educaționale.

În ceea ce privește momentul publicării imaginilor video, observăm, cu dezamăgire, că acestea au fost făcute publice la aproximativ 4 luni după incident, imediat după ce am informat autoritățile despre preocupările noastre legate de binele copilului în ceea ce privește unele aspecte de educație în familie. 

Această coincidență ridică întrebări despre intențiile din spatele difuzării acestor imagini, în acest moment specific.

Subliniem că vom continua să depunem eforturi substanțiale pentru a preveni astfel de incidente în viitor și pentru a asigura un mediu sigur și sănătos pentru toți membrii comunității noastre școlare. Așteptăm cu încredere ca fiecare membru al comunității noastre să se alăture acestei misiuni de a construi o educație bazată pe empatie și respect”, a comunicat administrația.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării