9 noiembrie, 08:32
0
1 459

Efectele consumului de ciocolată neagră asupra creierului

9 noiembrie, 08:32
0
1 459

Întotdeauna s-a zis că ciocolata nu este bună, totuşi, cea neagră poate avea efecte benefice pentru sănătatea oamenilor. De-a lungul timpului, ciocolata a fost consumată în diferite forme, cea mai răspândită fiind cacaua lichidă, făcut din boabe de cacao.

Efectele consumului de ciocolată neagră asupra creierului

Unele culturi au adăugat în ciocolată zahăr şi lapte. Încă există oameni care consumă cacao într-un mod tradiţional şi au iscat o dezbatere, anume dacă ciocolata poate fi bună pentru sănătate, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

Indienii Kuna, de exemplu, care locuiesc pe Insulele San Blas din Panama, au tensiunea arterială scăzută, care nu creşte odată cu vârsta, astfel că există şanse scăzute de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, diabet şi cancer. Aceşti indieni tind să moară de bătrâneţe, spune Marji McCullough, directoarea ştiinţifică pentru cercetări epidemiologice la Societatea Americană de Cancer.

Spre deosebire de consensul ştiinţific conform căruia excesul de sare poate creşte tensiunea arterială, dieta acestor indieni conţine la fel de multă sare ca cea a unui american obişnuit.

Pentru a afla exact ce consumă în fiecare zi, doctoriţa McCullough i-a vizitat pe indienii Kuna şi a descoperit că aceştia consumau în jur de patru căni de boabe de cacao amestecate cu apă şi cantităţi mici de zahăr în fiecare zi.

Dar McCullough nu poate spune cu siguranţă că sănătatea indienilor Kuna se datorează băuturii de cacao — mai ales că aceştia mănâncă de două ori mai multe fructe şi de patru ori mai mult peşte comparativ cu dieta omului de rând din SUA sau alte ţări. În plus, ei trăiesc un stil de viaţă mai activ decât cei din Occident.

Ce spun studiile

Multe alte studii observaţionale au analizat beneficiile cardiace ale ciocolatei negre, dar acestea pot fi părtinitoare, deoarece oamenii care mănâncă ciocolată mai des tind să aibă mai puţine îngrijorări cu privire la greutatea lor, spune JoAnn Manson, profesoară de medicină la Harvard Medical School.

Cercetătorii au analizat dietele şi sănătatea a 20.000 de oameni şi au descoperit că prin consumul de până la 100 g de ciocolată pe zi — inclusiv ciocolată cu lapte — există un risc mai mic de boli de inimă şi accidente vasculare cerebrale, scrie BBC.

Ulterior, un alt studiu amplu s-a bazat pe bănuiala că potenţialele beneficii pentru sănătate s-ar putea explica prin nivelul ridicat de flavonoide (compuşi vegetali găsiţi în fructe de pădure şi ceai) din cacao.

Oamenii de ştiinţă au folosit suplimente în loc de cacao reală, deoarece concentraţia de flavonoide poate varia foarte mult între diferitele branduri de ciocolată, în funcţie de recoltare, fabricare şi procesare, spune Manson, principalul investigator din studiu.

Ciocolata neagră poate avea până la patru ori mai multe flavonoide decât ceaiul, dar cercetările arată că concentraţia de flavanol scade în timpul procesului de fabricaţie.

Consumul de ciocolată neagră ar putea avea efecte benefice asupra creierului persoanelor care suferă de stres

Trei cercetători de la Universitatea de Științe Medicale Isfahan din Iran, au realizat recent un studiu pe șobolani care a investigat impactul diferitelor modele de alimentație cu ciocolată neagră asupra sinapselor dintr-o anumită regiune a creierului. Rezultatele lor, publicate în Nutritional Neuroscience, sugerează că consumul de ciocolată neagră ar putea avea efecte benefice asupra creierului persoanelor care prezintă stres de izolare cronică.

„În consecinţă, în prezent nu există un consens cu privire la cantitatea de flavanol de cacao de care e nevoie pentru beneficii de sănătate, spune Gunter Kuhnle, profesor de nutriţie şi ştiinţe alimentare la Universitatea din Reading.

Deşi cercetătorii nu au recomandat în mod explicit consumul de ciocolată pentru a preveni bolile de inimă, o lucrare concluzionează că consumul regulat de ciocolată neagră poate avea beneficii nete pentru sănătatea noastră, în special pentru sănătatea inimii.

Unele culturi au adăugat în ciocolată zahăr şi lapte. Încă există oameni care consumă cacao într-un mod tradiţional şi au iscat o dezbatere, anume dacă ciocolata poate fi bună pentru sănătate, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

Indienii Kuna, de exemplu, care locuiesc pe Insulele San Blas din Panama, au tensiunea arterială scăzută, care nu creşte odată cu vârsta, astfel că există şanse scăzute de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, diabet şi cancer. Aceşti indieni tind să moară de bătrâneţe, spune Marji McCullough, directoarea ştiinţifică pentru cercetări epidemiologice la Societatea Americană de Cancer.

Spre deosebire de consensul ştiinţific conform căruia excesul de sare poate creşte tensiunea arterială, dieta acestor indieni conţine la fel de multă sare ca cea a unui american obişnuit.

Pentru a afla exact ce consumă în fiecare zi, doctoriţa McCullough i-a vizitat pe indienii Kuna şi a descoperit că aceştia consumau în jur de patru căni de boabe de cacao amestecate cu apă şi cantităţi mici de zahăr în fiecare zi.

Dar McCullough nu poate spune cu siguranţă că sănătatea indienilor Kuna se datorează băuturii de cacao — mai ales că aceştia mănâncă de două ori mai multe fructe şi de patru ori mai mult peşte comparativ cu dieta omului de rând din SUA sau alte ţări. În plus, ei trăiesc un stil de viaţă mai activ decât cei din Occident.

Ce spun studiile

Multe alte studii observaţionale au analizat beneficiile cardiace ale ciocolatei negre, dar acestea pot fi părtinitoare, deoarece oamenii care mănâncă ciocolată mai des tind să aibă mai puţine îngrijorări cu privire la greutatea lor, spune JoAnn Manson, profesoară de medicină la Harvard Medical School.

Cercetătorii au analizat dietele şi sănătatea a 20.000 de oameni şi au descoperit că prin consumul de până la 100 g de ciocolată pe zi — inclusiv ciocolată cu lapte — există un risc mai mic de boli de inimă şi accidente vasculare cerebrale, scrie BBC.

Ulterior, un alt studiu amplu s-a bazat pe bănuiala că potenţialele beneficii pentru sănătate s-ar putea explica prin nivelul ridicat de flavonoide (compuşi vegetali găsiţi în fructe de pădure şi ceai) din cacao.

Oamenii de ştiinţă au folosit suplimente în loc de cacao reală, deoarece concentraţia de flavonoide poate varia foarte mult între diferitele branduri de ciocolată, în funcţie de recoltare, fabricare şi procesare, spune Manson, principalul investigator din studiu.

Ciocolata neagră poate avea până la patru ori mai multe flavonoide decât ceaiul, dar cercetările arată că concentraţia de flavanol scade în timpul procesului de fabricaţie.

Consumul de ciocolată neagră ar putea avea efecte benefice asupra creierului persoanelor care suferă de stres

Trei cercetători de la Universitatea de Științe Medicale Isfahan din Iran, au realizat recent un studiu pe șobolani care a investigat impactul diferitelor modele de alimentație cu ciocolată neagră asupra sinapselor dintr-o anumită regiune a creierului. Rezultatele lor, publicate în Nutritional Neuroscience, sugerează că consumul de ciocolată neagră ar putea avea efecte benefice asupra creierului persoanelor care prezintă stres de izolare cronică.

„În consecinţă, în prezent nu există un consens cu privire la cantitatea de flavanol de cacao de care e nevoie pentru beneficii de sănătate, spune Gunter Kuhnle, profesor de nutriţie şi ştiinţe alimentare la Universitatea din Reading.

Deşi cercetătorii nu au recomandat în mod explicit consumul de ciocolată pentru a preveni bolile de inimă, o lucrare concluzionează că consumul regulat de ciocolată neagră poate avea beneficii nete pentru sănătatea noastră, în special pentru sănătatea inimii.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter

Loading...

Loading...