main logo
344

Educatorii din Găgăuzia, instruiți să reacționeze la cazuri de violență

Zeci de educatori din UTA Găgăuzia au fost instruiți cum să reacționeze când descoperă că în familiile copiilor din grădiniță există cazuri de violență.

Educatorii din Găgăuzia, instruiți să reacționeze la cazuri de violențăEducatorii din Găgăuzia, instruiți să reacționeze la cazuri de violență

Instruirile au fost organizate în cadrul unui proiect PNUD Moldova, implementat cu sprijinul Republicii Coreea, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Cadrele didactice au învățat să anunțe autoritățile competente imediat ce sesizează semne de violență în familiile copiilor, cum ar fi schimbările de comportament și vânătăile. Din septembrie 2018, în grădinițe există un registru de evidentă a cazurilor de violență, care, după înregistrare, sunt aduse la cunoștința unei comisii multidisciplinare.

„Educatoarele sunt o verigă de bază în prevenirea violenței, ele fiind în contact cu copiii de vârstă mică zi de zi. În urma instruirilor care au fost organizate, specialistele dispun de un mecanism clar şi eficient prin care pot raporta situațiile de violență”, afirmă Vitalie Frecăuţeanu, coordonator de proiect.

Programul-pilot al proiectului se desfășoară în Chirsova, o localitate multietnică, cu peste 6.000 de locuitori. În Chirsova sunt deschise două grădinițe, frecventate de 400 de copii, majoritatea etnici bulgari și găgăuzi. Până acum, niciuna dintre cele peste 20 de educatoare din sat nu a beneficiat de instruire în prevenirea violenței.

Aproximativ 40 de asistenți sociali din Găgăuzia, dar şi membri ai echipelor multidisciplinare au beneficiat anterior de instruiri similare. Astfel, în Găgăuzia sunt create mecanisme de prevenire a violenței şi servicii de suport pentru victimele violenței în bază de gen. 

Pe lângă victimele violenței de gen, la viitoarele servicii vor putea apela toate femeile din localitățile învecinate satului Chirsova, numărul cărora se ridică la 20 de mii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării