main logo
1807

Edelweiss, sponsor la un eveniment organizat de Ambasada României

După mai bine de 8 luni, Ministerul Afacerilor Externe din România oferă explicații publice privind un eveniment controversat, care a avut loc la Chișinău, cu ocazia recepției de Ziua Națională.

Edelweiss, sponsor la un eveniment organizat de Ambasada României

Astfel, anul trecut, cu ocazia recepției de 1 decembrie, evenimentul organizat de Ambasada României la Chișinău a beneficiat de o sponsorizare a fundației Edelweiss, ce aparține controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc, pe atunci la putere în Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la B1.ro.

Deși inițial a refuzat să răspundă acestor chestiuni, MAE oferă acum, după ce regimul lui PLahotniuc a pierdut puterea, primele explicații legate de acest eveniment controversat. 

Răspunsul MAE a fost obținut în exclusivitate de B1.ro, după o serie de solicitări trimise ministerului.

Primele explicații privind sponsorizarea controversată

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a explicat pentru B1.ro în ce a constat și cum s-a desfășurat sponsorizarea evenimentelor organizate de Ambasada României la Chișinău de către Fundația Edelweiss, controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

În contextul evenimentelor tensionate din Republica Moldova și al dezvăluirilor din ultima perioadă privind legăturile dintre Plahotniuc și puterea din România, B1.ro a adresat MAE, în urmă cu aproximativ o lună, următoarele întrebări:

1. În ce a constat sprijinul oferit de Fundația Edelweiss pentru organizarea recepției găzduite de ambasada României la Chișinău și care au fost criteriile și condițiile care au stat la baza selectării acestei fundații ca sponsor?

2. Ce alte contracte sau colaborări au existat între Ambasada României la Chișinău și Fundația Edelweiss?

3. Care au fost subiectele de discuției între ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, și Vlad Plahotniuc în cadrul întrevederii desfășurată pe data de 10 iunie?

Inițial, în locul unor răspunsuri clare la întrebările B1.ro, MAE a transmis comunicatul prin care își nuanțează poziția privind criza din Republica Moldova, după ce ministrul Teodor Meleșcanu a evitat să recunoască legitimitatea guvernului condus de Maia Sandu. Ulterior instituția a revenit cu explicații pe larg despre subiectele abordate.

Astfel, potrivit MAE, Ambasada a transmis peste 30 de invitații de sponsorizare pentru organizarea recepției din decembrie 2018, costurile fiind suportate de 14 sponsori, printre care s-a aflat și Fundația „Edelweiss”, cu care s-a încheiat un contract de sponsorizare. Obiectul sponsorizării l-a constituit acoperirea unei părți din cheltuielile necesare organizării de către personalul hotelului a unui bufet oferit invitaților în cadrul recepției. În schimbul acestei sponsorizări Ambasada s-a obligat să asigure prezentarea publică a numelui Fundației Edelweiss în timpul evenimentului.  

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării