main logo
500

Ecologist, despre edificarea infrastructurii hidroelectrice pe partea Ucrainei

Edificarea infrastructurii hidroelectrice preconizate de partea ucraineană va distruge fluviul Nistru.

Avertismentul edificării infrastructurii hidroelectrice pe partea UcraineiEcologist, despre edificarea infrastructurii hidroelectrice pe partea Ucrainei. Foto: ipn.md

Trei milioane de oameni din Republica Moldova și peste un milion de oameni din regiunea Odesa vor rămâne fără sursa principală de apă potabilă, iar populația de pești și păsări care populează acest spațiu acvatic va descrește semnificativ. Totodată, din cauza scăderii debitului natural al râului, în apă va crește dramatic concentrația substanțelor nocive care se revarsă în. De această părere sunt reprezentanți ai societății civile de la Chișinău, care au lansat un apel legat de negocierea Acordului de funcționare a complexului hidroelectric Dnestrovsk.

Într-o conferință de presă la IPN, Iliya Trombistky, președintele Asociației Eco-Tiras, a menționat că în lume există numeroase exemple de management durabil al râurilor. Gestionarea eficientă a fluviilor și a bazinelor aduce profit. În cazul Republicii Moldova, care are o bogăție precum este râul Nistru, spre regret autoritățile nu pot asigura, de comun acord cu autoritățile din Ucraina, o coordonare durabilă și eficientă.

Timp de mai bine de 20 de ani s-a făcut lobby pentru acordul pentru un Nistru modern, care a fost semnat în 2012 și acum urmează a fi ratificat. În opinia lui Iliya Trombistky, în acord trebuiau stipulate principiile de bază ale gestionării râurilor, care înseamnă acces echitabil pentru toți utilizatorii de apă la serviciile acestor bazine. Însă, acum se constată existența unui utilizator de apă care a monopolizat acest fluviu. Această monopolizare urmează să fie legalizată printr-un acord negociat de Republica Moldova și Ucraina. Ecologistul spune că, analizând proiectul Acordului de funcționare a complexului hidroelectric Dnestrovsk, se constată multe probleme care pot distruge râul Nistru.

Potrivit lui, au fost excluse prevederile privind plata compensațiilor pentru daunele pricinuite de acest complex hidroenergetic (costurile serviciilor ecosistemice pierdute). Totodată, nu se menționează nimic în legătură cu cele șase hidrocentrale adiționale planificate să fie construite în lunca minoră pe cursul superior al Nistrului, de Guvernul ucrainean. Președintele Asociației Eco-Tiras insistă că în textul acordului trebuie să se regăsească garanții clare pentru debitele ecologice și mecanismele de compensare a pierderii serviciilor ecologice ca rezultat al funcționării Complexului.

În apelul privind negocierea Acordului de funcționare a complexului hidroelectric Dnestrovsk, adresat guvernelor de la Chișinău și de la Kiev, dar și partenerilor externi, societatea civilă solicită publicarea proiectului Acordului. De asemenea, se solicită renunțarea la ideea de a semna acest acord în grabă și cu orice preț, până la sfârșitul anului 2017.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării