main logo
300

Echipamente informatice și articole sportive pentru elevii transnistreni

Misiunea OSCE în Moldova a finalizat donarea a 16 seturi de echipamente informatice și articole sportive celor opt școli cu predare în grafie latină, administrate de Moldova, dar și celor opt școli transnistrene administrate de autoritățile din Tiraspol.

Echipamente informatice și articole sportive pentru elevii transnistreni

Într-un comunicat de presă al Misiunii se menționează că prin astfel de donații se dorește ridicarea nivelului de calitate al educației copiilor, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md

Măsura respectivă face parte din eforturile Misiunii de consolidare a încrederii și reprezintă un mijloc de promovare a dezvoltării holistice a elevilor.

De asemenea, vizita respectivă a fost o ocazie bună de documentare din prima sursă despre implementarea Acordului protocolar privind asigurarea funcționării școlilor moldovenești cu predare în grafia latină în  regiunea transnistreană, semnat de Chișinău și Tiraspol în noiembrie 2017 în cadrul procesului de reglementare.

În cadrul întâlnirilor cu administrația celor opt școli cu predare în grafie latină, a fost confirmat impactul pozitiv al acordului respectiv asupra funcționării cotidiene a școlilor. Începând cu anul școlar 2018, școlile activează cu taxe simbolice de închiriere și cu rate reduse pentru serviciile comunale. 

Fondurile economisite în rezultatul taxelor care au fost reduse, au fost utilizate de către administrațiile școlare pentru a îmbunătăți mediul educațional. Este de menționat faptul că acordul a permis livrarea simplificată a bunurilor în aceste școli și a făcut posibilă asigurarea liberei circulații a profesorilor și studenților prin punctele de control la locul lor de muncă și de studii. 

Toate aceste soluții pragmatice au fost elaborate în cadrul întrunirilor intense ale Grupurilor de lucru desfășurate în 2018, cu participarea activă a celor doi reprezentanți politici în procesul de reglementare transnistreană.

Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, a declarat că Acordul cu privire la școlile cu predare în grafie latină a adus mai multă certitudine acestor școli și celor 1 500 de elevi. 

„Părțile recunosc că trebuie să respecte dreptul la educație. Acest lucru îmi dă încrederea că părțile vor lucra constructiv pentru a găsi soluții pragmatice atât în beneficiul elevilor, cât și în alte chestiuni care nu au fost prevăzute de acel acord. Aceasta include chestiunea retrocedării clădirii la școala cu predare în grafie latină din Râbnița”, a mai spus oficialul, citat în comunicat.

Acordul privind asigurarea funcționării școlilor moldovenești cu predare în grafia latină în regiunea transnistreană face parte din „pachetul Berlin-plus” din opt puncte, asupra cărora Chișinăul și Tiraspolul lucrează începând cu anul 2016. 

Pe lângă îmbunătățirea situației școlilor cu predare în grafie latină, cele două părți au înregistrat realizări majore în ceea ce ține de aplicarea apostilei pe diplomele de studii emise în Transnistria. La moment, acest mecanism a permis celor peste 220 de studenți din regiune să-și urmeze aspirațiile educaționale în străinătate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării