main logo
1292

E biblioteca mea: Campanie de promovare a bibliotecilor publice

Ministrul Monica Babuc a participat la lansarea campaniei de promovare a bibliotecilor publice "E biblioteca mea!".

E biblioteca mea: Campanie de promovare a bibliotecilor publice

Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în parteneriat cu Programul Novateca ș Biblioteca Națională pentru Copii "Ion Creangă". Scopul campaniei constă în promovarea inovațiilor și schimbărilor care au avut loc în bibliotecile publice din Republica Moldova pe parcursul ultimilor 6 ani, precum și promovarea noii Legi cu privire la biblioteci, care vine să asigure dezvoltarea durabilă și modernă a bibliotecilor publice, astfel încât acestea să fie mai aproape de membrii comunității, transmite Știri.md.

În alocuțiunea sa, ministrul Monica Babuc a subliniat că datorită Programului Novateca bibliotecile din Republica Moldova au fost dotate cu tehnică de calcul performantă, iar personalul instituțiilor a beneficiat de cursuri de instruire în cadrul Centrelor Naționale și Regionale de Formare Profesională. "Vorbim despre o veritabilă revoluție în activitatea bibliotecilor din Republica Moldova, care au devenit centre culturale, educaționale și chiar sociale, prin serviciile prestate populației", a declarat oficialul.

În cadrul unui panel de discuții, participanții la eveniment s-au familiarizat cu impactul bibliotecilor publice moderne și aplicarea prevederilor noii Legi cu privire la biblioteci. După care a urmat  un tur al bibliotecii, unde au fost prezentate toate serviciile moderne pe care aceasta le oferă: cursuri de coding, lecții de semne pentru copii hipoacuzici, ore de engleză, club de robotică, utilizarea aplicațiilor pe tabletă și demonstrații marca FabLab.

Menționăm că pe parcursul ultimilor ani, 1.070 de biblioteci publice au aderat la rețeaua Novateca, fiind înzestrate cu echipament modern (peste 4.000 de calculatoare și tablete, 19 seturi de robotică și 3 ateliere de producție la scară mică FabLab). Totodată, peste 1.500 de bibliotecari au fost instruiți la cele 38 de Centre Naționale și Regionale de Formare Profesională, beneficiind de cursuri de educație formală, non-formală și informală.

Amintim că Programul Novateca este parte a Inițiativei "Global Libraries", care are ca scop facilitarea accesului publicului la tehnologii informaționale și de comunicare prin intermediul bibliotecilor din țară.

La eveniment au mai participat: Evan Tracz, directorul programului Novateca; Claudia Balaban, directorul Bibliotecii Naționale pentru Copii "Ion Creangă"; reprezentanții autorităților publice locale, ai societății civile și bibliotecari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării