main logo
531

DW, despre 9 mai: Lanț de petreceri cu votcă și terci la Chișinău

Moldovenii au fost invitați de 9 mai, de Ziua Europei, la o manifestație unde vor putea servi vodcă și terci ostășesc - o tradiție prin care era marcată Ziua Victoriei la sovietici.

DW, despre 9 mai: Lanț de petreceri cu votcă și terci la Chișinău

La 28 aprilie 2017, Parlamentul de la Chișinău a operat modificări la legislație prin care a stabilit că la 9 mai în Republica Moldova este marcată oficial Ziua Europei. Astăzi, cei care au votat acele amendamente par să evite denumirea oficială a sărbătorii, transmite Știri.md cu referire la dw.com.

La 2 ani de atunci și la 5 ani de la semnarea Acordului de Asociere UE-Moldova, manifestații publice la Chișinău, consacrate Zilei Europei, mai organizează doar Delegația UE în Republica Moldova și partidele pro-europene. După ce UE a suspendat sprijinul bugetar pentru Moldova (concentrându-se pe acțiuni care aduc beneficii directe cetățenilor), din cauza derapajelor antidemocratice la care s-a dedat guvernarea controlată de PDM și oligarhul Vlad Plahotniuc, guvernul în exercițiu, condus de Pavel Filip (fruntaș PDM), pare tot mai dezinteresat în a mai promova mesajele UE în Moldova. De 9 mai, partidul din care face parte premierul a chemat cetățenii „la sărbătoarea păcii și prosperității pentru Moldova”. Democrații au lansat un spot în care nu menționează nici Ziua Europei, nici Ziua Victoriei, ci promit o sărbătoare cu muzică, dansuri, paradă și mâncare ostășească.

Speculanți politici

În condițiile în care alegerile parlamentare din 24 februarie nu au generat o majoritate parlamentară și un nou guvern, partidele încearcă să exploateze electoral ziua de 9 mai în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate. Socialiștii au anunțat organizarea unui marș cu depuneri de flori la Memorialul Gloriei Militare, un concert cu interpreta Valeria din Rusia (patronat de Igor Dodon) și focuri de artificii. Întrebat cine o va plăti pe artista din Rusia, Igor Dodon a răspuns că el nu plătește nimic: „Ea (interpreta Valeria – n.n.) vine singură”.
Până acum, în ultimii doi ani, democrații și socialiștii împărțeau Piața Marii Adunări Naționale pentru a marca Ziua Victoriei și Ziua Europei. Pe 7 și 8 mai își organiza concertele Igor Dodon, cu ocazia Zilei Victoriei, iar pe 9 mai, democrații marcau Ziua Victoriei și Ziua Europei.

Un marș al victoriei va organiza la 9 mai și Partidul „Șor”, condus Ilan Șor, condamnat de prima instanță, în iunie 2017, la 7 ani și 6 luni de închisoare în legătură cu celebra devalizare a băncilor moldovenești. Lăsat în libertate până în prezent (o decizie definitivă în instanța de apel fiind mereu amânată), acesta de asemenea va organiza un concert cu ocazia „Zilei Victoriei” la care a invitat ansamblul vocal-instrumental sovietic „Лейся песня” din Rusia.

La moldoveni, Ziua Europei e atunci când vor ei

Blocul ACUM (din care fac parte PAS și PPDA) a anunțat, pentru 9 mai, o manifestație dedicată Zilei Europei în fața Parlamentului și un marş prin centrul capitalei cu distribuirea materialelor informative despre UE. Ulterior, susținătorii celor două partide pro-europene vor depune flori la Cimitirul Ostașilor Români și la Memorialul „Eternitate”.

Primăria Chișinău și Partidul Liberal vor marca Ziua Europei pe 9 mai. Liberalii au rezervat Scuarul Europei din Grădina Publică Ştefan cel Mare și Sfânt, în timp ce Primăria va organiza un eveniment cultural dedicat Zilei Europei și un concert de muzică simfonică.

Pe de altă parte, Parlamentul Republicii Moldova a anunțat că va fi prezent „cu un cort informativ” în Orășelul European amenajat de către Delegația Uniunii Europene în Moldova în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău pe 11 mai. Iar pe 12 mai moldovenii vor marca „zilele filmului și culturii europene”.

Între Est și Vest

De data aceasta, președintele moldovean Igor Dodon nu a mai fost invitat de Vladimir Putin la parada militară din Piața Roșie din Moscova. În schimb, de Ziua Victoriei autoritățile separatiste de la Tiraspol au anunțat că vor organiza la Moscova un marș denumit „Transnistria - batalionul nemuritor”. Manifestația va fi organizată de așa-numita reprezentanță oficială a Tiraspolului în capitala rusă.
Anul acesta se împlinesc 10 ani de la crearea Parteneriatului Estic al UE - un mecanism ce i-a oferit Moldovei oportunități și cadrul necesar pentru reforme. Pe atunci, Republica Moldova era supranumită „povestea de succes” a Europei. Treptat, regimul oligarhic controlat de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a capturat instituțiile statului, iar în 2018, urmare invalidării alegerilor locale din Chișinău, câștigate de liderul opoziției, Andrei Năstase, UE a suspendat sprijinul financiar pentru Moldova, în Parlamentul European vorbindu-se despre Moldova ca despre un stat cu regim dictatorial.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării