main logo
572

Durata maximă pentru obligația de a nu părăsi țara va fi modificată

Codul de procedură penală urmează să fie completat, întrucât Curtea Constituțională a declarat neconstituțională omisiunea de a reglementa durata maximă pentru care poate fi dispusă măsura preventivă „obligaţia de a nu părăsi ţara”.

Durata maximă pentru obligația de a nu părăsi țara va fi modificatăDurata maximă pentru obligația de a nu părăsi țara va fi modificată

Prin urmare, Ministerul Justiției propune completarea art. 178 cu un nou alineat (31), transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md

În document se spune că noile prevederi vor statua că măsurile preventive şi anume, obligarea de a nu părăsi ţara sau localitatea, pot fi dispuse pe un termen de cel mult 12 luni cumulative învinuitului, inculpatului de săvârşirea unei infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoare pe un termen de cel mult 12 ani. În cazul învinuitului, inculpatului de săvârşirea unei infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoare pe un termen mai mare de 12 ani, măsura preventivă va putea fi aplicată pe un termen de cel mult 24 de luni cumulative.

Referitor la bănuit, durata maximă pentru care poate fi dispusă măsura preventivă obligaţia de a nu părăsi ţara și localitatea nu poate depăși termenul maxim de a avea calitatea de bănuit. Potrivit art. 63 alin. (2) pct. 3) din Codul de procedură penală, termenul de recunoaștere în calitate de bănuit nu poate depăși trei luni sau șase luni în condiția dispunerii prelungirii termenului de menținere a calității de bănuit de către Procurorul General sau adjuncții lui.

Respectivul termen este similar cu cel prevăzut la art. 190 pentru măsura preventivă – liberarea provizorie sub control judiciar. În acest sens şi Curtea Constituţională în hotărârea sa a precizat că ”Până la remedierea deficienţei de reglementare constatate prin hotărâre şi înlăturarea viciului de neconstituţionalitate se vor aplica termenele totale stabilite de articolul 191 din Codul de procedură penală”.

În document se mai precizează că având în vedere că măsurile preventive sub forma obligării de a nu părăsi localitatea și obligării de a nu părăsi țara nu presupun un grad de ingerinţă sporit ca şi în cazul arestului preventiv sau arestului la domiciliu, intenția este de a majora termenului maxim pentru care pot fi dispuse măsurile, în funcție de pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea respectivă. Astfel, în cazul infracţiunilor uşoare, mai puţin grave, grave durata maximă nu poate depăşi 12 luni, sau, în cazul infracţiunilor cu o gravitate sporită, întru realizarea scopurilor măsurilor preventive, se propune ca durata maximă a măsurii să nu poată depăşi 24 de luni.

Durata maximă de aplicare a obligării de a nu părăsi localitatea sau țara pentru anumite categorii de infracţiuni are scopul de a oferi şansa subiecţilor împuterniciţi cu aplicarea legii de a recurge la măsuri preventive de alternativă arestului cu un nivel minim de ingerinţă în drepturile şi libertăţile persoanei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării