main logo
1568

După un masterat la USM, un absolvent chinez vorbește la perfecție limba română

Ceremonia decernării diplomelor de licență și master pentru Promoția 2019 a Facultății de Litere a USM s-a transformat într-un veritabil eveniment cultural, cu discursuri academice și un recital de versuri.

După un masterat la USM, un chinez vorbește la perfecție limba românăFoto: diez.md

Profesorii și discipolii lor au discutat despre importanța Facultății de Litere în context național, singura din R. Moldova care formează generații de specialiști în domeniul lingvisticii române și profesori de română cu pregătire înaltă, transmite Știri.md cu referire la Diez.md.

Întrebați despre impresiile privind calitatea studiilor filologice de la USM, absolvenții apreciază, în special, tradiția academică și culturală remarcabilă, de 73 de ani, a Facultății de Litere, ce asigură un viitor profesional sigur. Meritul cel mai important al Facultății de Litere a USM sunt zecile de generații de specialiști, școliți aici, care au salvat de la dispariție limba română din instituții. 

Cei mai puternici intelectuali din R. Moldova, participanți activi la procesul de renaștere națională, au pornit de pe băncile acestei facultăți.

„În mâinile acestor tineri este viitorul filologiei din R. Moldova, oameni de litere, cu avantaje profesionale notabile. Oriunde se vor angaja, ei vor fi cei mai buni. Facultatea de Litere deschide multiple drumuri în cariera fiecărui absolvent. Întâi de toate, în educație, unde există o penurie de cadre didactice. Apoi, e stringentă nevoie de filologi pe piața muncii, cunoscători elevați ai limbii române. Pregătim nu doar specialiști, ci promovăm o stare de spirit, perpetuată în societate de ai noștri discipoli. Organizăm numeroase evenimente culturale, întâlniri cu scriitorii și alte personalități publice, care au absolvit facultatea și inspiră tinerii. Literele au constituit dintotdeauna oază a culturii și spiritualității românești”, susține decanul facultății, Adriana Cazacu.

„Facultatea de Litere nu are absolvenți șomeri. Sunt angajați în cele mai diverse sfere – în pedagogie, traducere, jurnalism, asistență socială etc. Avem o serie de specializări, la care studentul simte la modul practic ce înseamnă redactare, să fii profesor, să mergi pe teren și apoi să scrii un articol. În condițiile în care angajatorii de azi solicită tineri specialiști cu practică, Facultatea de Litere a USM are asemenea absolvenți. Numai la USM, există secția cu frecvența redusă, ce oferă șansa de a lucra și de a învăța”, subliniază Victoria Fonari.

Lucia Stegărescu, șefă de promoție: „Am optat pentru Facultatea de Litere a USM, ca să îmbin utilul cu agreabilul. USM este cea mai bună instituție de învățământ superior, cu cei mai performanți specialiști. Profesorii acestei facultăți ne-au modelat, ne-au inspirat dragoste, emoții, multă lumină și soare.”

Victoria Vovcenco, ex-președintele Asociației Studenților Facultății de Litere: „Facultatea de Litere a USM este o realizare de succes. Le mulțumesc din suflet profesorilor noștri, pentru că posedă metodologii de predare de ultimă oră. Mi-au stimulat dorința de a cerceta și cunoaște. Plecăm de la Facultatea de Litere, îndrăgostiți de Lumea Filologiei.”

Galina Saltanovscaia, absolventă: ”Recomand Facultatea de Litere a USM celor care vor să învețe combinația de limbi rusa-engleza. Cel mai mare atu al acestei facultăți pentru studenții vorbitori de limbă rusă, dar și pentru oricine dorește să-și aprofundeze cunoștințele de rusă la universitate, este că la Facultatea de Litere a USM există profesori formați la prestigioase instituții din Moscova și Sankt Petersburg, redactori la canale media din Federația Rusă, care predau limba lui Dostoevski contemporană.

Este confortabil să urmezi cursurile Facultății de Litere a USM, care ne oferă o gamă largă de opțiuni profesionale. În plus, avem profesori scriitori, care m-au ajutat să-mi dezvolt creativitatea. Apoi, tinerii pot urma și studiile masterale, în oricare domenii.”

Li Zenan, absolvent din China: „Trei ani am studiat la Facultatea de Litere a USM limba română. Am început de la învățarea alfabetului. Sunt, deseori, întrebat cu uimire, cum am reușit să posed o română atât de bună. Le răspund: pentru că studiez la USM, la Facultatea de Litere, unde sunt profesori minunați, cărora le mulțumesc pentru acest progres! Pentru mine a fost onoare faptul de a fi student la Facultatea de Litere a USM. La susținerea tezei de master, am luat nota 9! În China voi fi traducător din chineză în română și viceversa. USM este cea mai bună universitate, cu cea mai apreciată facultate de profil din țară.”

Ioana Isac, absolventă: „Am terminat studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, apoi, am decis să mă formez ca scriitoare la Litere, tot la USM. Aceasta pentru că aici există tradiție și corectitudine. Atâta timp cât am încredere în viitorul tinerilor acasă, nu vreau să-mi părăsesc țara.”

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării