main logo
1449

După un an de pandemie, moldovenii vindecați resimt consecințele

La mai bine de un an de la începutul pandemiei de COVID-19 în ţara noastră, oamenii care s-au vindecat de noul coronavirus continuă să resimtă consecinţele infecţiei. Cel mai des, pacienții au nevoie de un curs de reabilitare a sistemului respirator.

După un an de pandemie, moldovenii vindecați resimt consecințeleFoto: Getty Images

"Acum, inspirăm, inspirăm pe nas, inspiraţie adâncă şi când expirăm presăm rebordul costal, flexăm trunchiul înainte şi expirăm, huuuu, aşa şi expirăm, aşa!", transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

Olga Ciobanu are 48 de ani şi s-a îmbolnăvit de COVID-19 în luna martie, iar din cauza virusului a făcut pneumonie bilaterală. Femeia povesteşte că resimte şi acum consecinţele bolii.

"Cu greu mi-am revenit într-o lună jumătate. Aveam respiraţie îngreunată, mai ales pe timp de noapte, de multe ori mă trezeam că nu îmi ajungea aer. Acum, pneumonia care este după COVID diferă de pneumonia obişnuită prin faptul că afectează sistemele vitale."

Specialiştii spun că pentru reabilitarea respiratorie, pacienţii trebuie să urmeze o serie de exerciţii timp de zece zile.

"Exerciţiile respiratorice pe care le îndeplinim cu pacienţii post-COVID foarte bine influenţează asupra sistemului respirator. Primele zile, exerciţiile respiratorice se fac lejer, din poziţie aşezat pe scaun sau din poziţia culcat, în dependenţă de indicaţiile medicului."

De asemenea, unele exerciţii care ajută plămânii să funcţioneze mai bine pot fi făcute şi acasă.

"Să fixeze braţele pe rebordul costal din poziţia aşezat pe scaun, la inspir umple cutia toracală cu aer, la respir apasă pe rebordul costal, totodată făcând o aplecare a trunchiului. Se face doar pe nas întotdeauna, niciodată pe gură, inspiri pe nas, la expir, mici vibraţii asupra cutiei toracale şi expirul se face pe gură, vibraţiile date ajută mai uşor la expectorarea sputei."

Potrivit medicilor, infecția afectează foarte grav plămânii la persoanele care suferă de pneumonie virală.

"Plămânii sunt primele organe care se afectează în această boală. Ca să nu se infecteze trebuie neapărat să poarte măşti, să păstreze distanţa socială neapărat şi, totodată, să aibă grijă de o igienă a mâinilor, a căilor respiratorii".

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, infecția cu noul coronavirus nu afectează doar plămânii, dar mai multe organe. Se produc micro-tromboze, ce duc inclusiv la incapacitate funcțională la nivelul plămânilor, cordului, rinichilor și chiar al sistemului nervos. În foarte multe cazuri, efectele sunt foarte serioase, iar recuperarea este una de durată.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării