main logo
1249

Dumitru Vicol dezminte acuzațiile că ar deține monopolul de nuci

Directorul companiei exportatoare de nuci „Monicol”, Dumitru Vicol dezminte acuzațiile autorităților potrivit cărora firma pe care o conduce ar deține monopolul pe piață.

Dumitru Vicol dezminte acuzațiile că ar deține monopolul de nuciColaj: știri.md

Vicol a precizat că în pofida faptului că este cuscrul liderului democrat Pavel Filip, a fost mereu în afara politicii, iar creșterea companiei s-a produs gradual fără a beneficia de ajutoare, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

„Avem o crștere graduală, care nu are nimic în comun cu așa numitele „facilități” de care suntem acuzați că am fi beneficiat, și nici nu am „triplat vânzările”. Creșterea exporturilor s-a datorat în primul rând faptului că am investit foarte mult în dezvoltarea întreprinderii pentru a o aduce la standardele europene și a livra calitate clienților noștri. Investitiile au fost efectuate preponderent din surse proprii și credite bancare, iar subvențiile obținute de la AIPA au fost strict in limitele legii și considerabil mai mici decat a altor agenți economici, fapt verificat de nenumărate ori, inclusiv de comisia UE”, a declarat Vicol.

Directorul companiei „Monicol” a precizat că de când a pornit această afacere a încercat să concentreze doar asupra ei:

„Am fost mereu în afara politicii și ne-am straduit să ne concentrăm doar pe afacere, crezând că dacă lucrăm preponderent la export, factorul politic nu ne va afecta. Dar nu a fost așa. Faptul că fiica s-a căsătorit cu fiul lui Pavel Filip este oare o crimă?  Sau asta înseamnă neaparat, ca domnul Filip a inceput să ne faciliteze afacerea?!”.

Dumitru Vicol a vorbit și despre faptul că firma pe care o conduce a activat întotdeauna în condiții egale cu ceilalți exportatori de pe piață.

„Dacă am fi beneficiat într-adevar de suport, atunci nu ne chinuiam noi cu afacerea cu nucile și agricultura, care este extrem de vulnerabilă, anevoioasa și riscantă. Ba din contra, noi am fost pusi în exact aceleași condiții precum și alți exportatori: am avut nenumărate controale, dosare legate de achiziții, iar in 2018 ne-au fost blocate exporturile practic o luna de zile”, a adăugat omul de afaceri.

Vicol susține că prețurile de achiziție au fost joase din cauza mai multor factori precum: scăderea semnificativă a prețurilor mondiale, calitatea joasă a miezului de nuci, ca rezultat al înghețurilor de primăvară, creșterea impozitului la achiziție, întărirea valutei naționale și desigur, presiunile asupra sectorului din partea organelor de control.

Mai mult, șeful de la „Monicol” susține că firma pe care o conduce deține doar 14% din exporturi, în timp ce o altă companie ar deține 46% din acestea.

Potrivit lui, prețul mediu de achiziție pentru nuci decojite ale companiei „Monicol”pentru perioada 01.01.18 – 31.08.18 a fost de 120 lei/kg, iar pentru perioada 01.09.18 – 30.06.19 a fost de 95 lei/kg. Chiar și așa, spune Vicol,  compania a rămas cu stocuri importante nevândute din cauza calității proaste și necorespunderii prețului.

„Nu am mai văzut astfel de precedente, când membrii Parlamentului sa vină cu ultimatum și șantaj față de mediul de afaceri de a stabili anumite prețuri de achiziții, atât timp cât aceste prețuri nu sunt fixate prin lege. De fapt prețurile la achiziții se formează pe bază de cerere și ofertă. Ori nu mai suntem intr-o economie liberă?”, a reiterat exportatorul.

În concluzie, Vicol a calificat declarațiile parlamentarilor drept un atac politic și o intenția de a înlătura compania de pe piață.

AGORA amintește că în luna iunie portalul Anticorupție a publicat un articol potrivit căruia cuscrul premierului Pavel Filip, Dumitru Vicol, ar fi început o relație fructuoasă cu statul după anul 2016, când cei doi au devenit rude. Firma sa, Monicol SRL, s-ar fi  „abonat” la banii publici și, în ultimii ani, compania ar fi beneficiat de sume generoase de la stat pentru dezvoltarea afacerii din domeniul agriculturii.

Conform listei beneficiarilor AIPA, Monicol a început să primească subvenții din 2014, însă grosul banilor – 3.903.829 de lei sau 93,3% – au fost acordați companiei din 2016.

După ce a fost acuzat de nepotism, premierul Pavel Filip a recunoscut în cadrul unei emisiuni TV că Dumitru Vicol este tatăl fetei cu care s-a căsătorit feciorul său în 2016, dar a respins acuzațiile că Monicol ar deține monopol pe piața exporturilor de miez de nucă.

Ultima reacție în acest sens  fostul premier a avut-o pe 10 octombrie. Filip consideră că subiectul nucilor apare în spațiul public, de regulă, cu puțin timp înainte de alegeri, iar declarațiile făcute de membrii actualei guvernări ar fi „goale” și „fără nicio dovadă concretă”.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe din Parlament, Igor Munteanu, le dă un ultimatum de 48 de ore  exportatorilor de nuci pentru a reveni la prețurile de achiziție a miezului de nucă din 2016, dinaintea crizei din domeniu.

Întrebat dacă se adeveresc informațiile conform cărora beneficiarul schemei de monopol la exportul de miez de nucă este fostul premier Pavel Filip, Igor Munteanu a răspuns că firme conduse de rude ale democratului au beneficiat de pe urma acestei crize.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării