main logo
501

Drumul principal din satul Tomai, reparat capital cu bani europeni

Drumul principal din satul Tomai, raionul Ceadîr-Lunga a fost reparat capital după o tehnologie nouă.

Şoseaua care leagă principalele instituţii publice din localitate este dotată cu un sistem modern de evacuare a apelor pluviale. Lucrările au durat cinci luni şi au costat peste 160 de mii de euro, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

O parte din bani au fost oferiţi de UE, iar restul sunt din bugetul local.

„Drumul era într-o stare deplorabilă. Nici maşinile nu puteau merge, nici cu căruciorul. Acum, însă, totul este foarte frumos, ca într-un mic oraş european".

„Era într-o stare dezastruoasă. Nu puteai merge nici pe jos, nici pe bicicletă, era greu. Acum e bine, te poţi plimba cu rolele, cu bicicleta".

„Era foarte stricat, dar acum arată super".

„Ne aflăm pe strada Cotovschi, care este strada principală din sat. Aici sunt amplasate 85% dintre instituţii. Aici avem primăria, poliţia, poşta, farmaciile, grădiniţa, liceul", a spus primarul satului Tomai, Fiodor Topciu.

„Drumul este făcut în aşa fel încât apele pluviale să se reverse în şanţurile de pe margini. Astfel, nu există riscul ca drumul să fie inundat", a spus Aneil Singh, reprezentantul delegaţiei UE. 

Un alt proiect finanţat de partenerii europeni a fost implementat în satul Avdarma. Aici, grădiniţa şi liceul au fost izolate termic.

Pentru renovarea acestor instituţii, Uniunea Europeană a acordat 60 de mii de euro, iar peste 77 de mii au fost alocate de autorităţile locale din Găgăuzia.

„Proiectul dat prevedea izolarea termică a două clădirii: a grădiniţei şi cea a liceului. Timp de 4 ani am căutat finanţare, pentru că se pierdea foarte multă căldură", a spus primarul satului Avdarma, Ivan Casîm.

"Aveam mare nevoie de acest proiect, deoarece clădirea este construită din materiale care nu menţin căldura. Iar acest lucru ne aducea cheltuieli mari", a spus Elena Caramit, directoarea Liceului Teoretic Dmitri Celenghir.

Până la sfârşitul anului, 40 de localităţi din raionul Taraclia îşi vor îmbunătăţi infrastructura socială datorită asistenţei oferite de UE prin intermediul programului SARD.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării