Drama moldovencei care a câștigat Chefi la Cuțite: Am plâns mult
Nina Hariton, în vârstă de 33 de ani, câștigătoarea emisiunii „Chefi la Cuțite”, a trecut printr-o dramă despre care puțini oameni știu.

Nina Hariton locuiește în Franța. Este câștigătoarea „Chefi la Cuțite” sezonul 11. În cadrul unui Monolog cu Dorin Galben, ea a dezvăluit că, în momentul în care a fost anunțată că a luat premiul mare, tatăl său era transportat în sicriu spre R. Moldova.
„Am avut două stări, pe care mi-a fost foarte greu să le gestionez atunci, însă sunt bine acum”, mărturisește Nina.
A crescut într-o familie simplă, iar uneori ducea lipsă de unele lucruri. Tatăl ei era destul de sever, în schimb mama era foarte indulgentă.
La vârsta de 18 ani nu știa să gătească, zice Nina. Când a mers pentru prima dată la studii în România a început să prepare mâncare. Atunci s-a cunoscut cu viitorul său soț, care deja locuia în Franța. Apoi s-au mutat împreună, iar Nina și-a anunțat părinții.
„Fă ce vrei, numai să nu te prostituezi. El avea frica ca să nu-l facă de rușine”, spune Nina despre tatăl ei.
În scurt timp cei doi s-au căsătorit, apoi a început pasiunea pentru gătit.
„Soțul pleca la muncă și eu trebuia să fac mâncare. Am pus o găină în cuptor și, evident, când ești studentă mai stai pe Internet și mi-am adus aminte de ea când a venit acasă soțul de la muncă. Am încercat în fel și chip să-l conving că găina este bună, dar aceasta era neagră. A fost o ceartă mare atunci. Eu sunt o persoană că, dacă îmi interzici ceva sau îmi spui că ceva nu e bine, data viitoare am să demonstrez că fac mai bine. Și uite așa am început eu școala de bucătărie în Franța. De acolo a venit și pasiunea pentru bucătărie”, își amintește Nina.
Ulterior, Nina a început să caute cursuri pentru a învăța mai multe, dar și ca să obțină primii bani în Franța. La început făcea curățenie, iar prima adresă la care trebuia să meargă aparținea unui bărbat, despre care apoi a aflat că era chef cu stele Michelin.
„Eu cât făceam curățenie, el se uita pe YouTube la rețete ale japonezilor și pe mine m-a intrigat. Am văzut pe cutia poștală numele lui și l-am căutat pe Internet. Așa am descoperit că este un chef bucătar. Ulterior, când am venit la el, am început să discutăm, chiar am fost la el în restaurant să văd cum arată o deservire de seară cu clienți rafinați și mie mi-a plăcut foarte tare. El m-a îndrumat către câteva școli, dar erau foarte scumpe”, povestește Nina.
Ea consideră că fiecare om care migrează în Franța ar trebui să facă o școală de bucătar, ca să descopere cultura țării: „Franța, de fapt, este o țară gastronomică. La școală am învățat multe lucruri care nouă ne-ar părea banale. Am învățat că fiecare legumă se gătește diferit. Legumelor verzi, dacă nu le pui sare suficientă, nu li se deschide gustul”.
După tot felul de experimente în bucătărie și cu o pasiune din ce în ce mai mare pentru acest domeniu, Nina s-a înscris la emisiunea „Chefi la Cuțite”. Totodată, o veste cruntă a debusolat-o. Tatăl ei suferea de cancer la stomac.
„Au fost două apeluri din România, la „Chefi la Cuțite”. Era dezastru în cap. M-am dus la primul casting și l-am luat. Prima etapă a fost interviul. Prezinți o farfurie, cine ești, istoria ta... Aici, din 6.000 de oameni selectează 2.000. Am fost aleasă. Și din 2.000 trebuia să aleagă 200. Deci am fost la al doilea casting când deja trebuia și să gătim. Aici am obținut trei cuțite de aur, asta înseamnă că plec direct în etapa de echipe. Am pășit o etapă. Am mers pe intuiție și pe puterea de a învinge. Nu m-am pregătit prea mult. Am intrat la ora 12 să gătesc, iar între timp ieșeau oameni cu cuțite negre, argintii și aurii. Am aflat ce însemnau și, când am intrat acolo, mi-au dat un cuțit de aur, apoi al doilea și i-am zis la al treilea că, dacă mi-l dă și el, mergem cu el în finală și câștigăm - ceea ce și s-a întâmplat de fapt. A fost un moment de bucurie și șoc”, povestește ea.
A trăit momente stresante în timpul filmărilor și uneori chiar se gândea să renunțe, dar în același timp făcea totul cu multă satisfacție și pasiune. Faptul că tatăl său, care era tot mai slăbit și mergea la ședințe de chimioterapie, o neliniștea tot mai mult. Cu o săptămână înainte de finala concursului, Nina a primit o veste cumplită - tatăl ei s-a stins din viață.
„Filmările au avut loc în noiembrie și decembrie 2021, iar difuzarea în 2022. Deja știam că am câștigat. Am venit cu farfuria de aur la Paris, dar aveam secret profesional și nu puteam să divulgăm asta timp de șase luni. Știau doar soțul, mama și tata. Tata s-a bucurat foarte mult și ne gândeam că asta a fost unica bucurie înainte ca el să ne părăsească. Emisiunea a început să se difuzeze în martie, pe când starea lui a început să se deterioreze și mai mult. Cu cât emisiunea avansa, starea lui se degrada. Când emisiunea era aproape de final, tata deja era în spital. Noi acasă cu familia ne uitam la emisiune și voiam să merg într-o zi la el cu calculatorul, să ne uităm împreună, dar nu știu de ce nu am făcut-o. A doua zi, când mă duceam la spital, m-a sunat medicul și m-a anunțat că tatăl meu nu mai este. Primul gând al meu a fost „de ce nu m-am dus aseară?”, ca să avem această amintire. Era cu o săptămână înainte de finală”, mărturisește Nina.
Această perioadă a marcat-o profund. În timp ce se pregăteau funeraliile tatălui său, Nina avea filmări pentru emisiune, de la care nu putea lipsi. Oamenii o felicitau pentru că a devenit câștigătoarea concursului, însă ea trăia momente grele. După tot ce s-a întâmplat, Nina și-a dat seama că nu-i nimic mai important decât familia.
„El a murit, de fapt, în Franța și eu organizam repatrierea lui în Moldova. Eu am zburat în România înainte ca corpul lui să ajungă, pentru că trebuia să filmăm un interviu pentru a doua zi, când va fi anunțată câștigătoarea „Chefi la Cuțite”. Noi am zburat în România ca să filmăm. Noi l-am înmormântat pe tata vineri, iar marți a fost difuzată la emisiune câștigarea mea. Trăiam între două lumi diferite. Aveam responsabilitatea asta față de public. M-am îndepărtat puțin și de sora, și de mama. A fost complicat, dar în același timp, având foarte multe responsabilități, nu am reușit să intru în profunzimea doliului. După „Chefi la Cuțite” am început să-mi formez o comunitate, iar după ce tata a decedat mi-am dat seama că, de fapt, familia e cea mai importantă pentru mine”, susține ea.
Mai multe detalii despre viața și planurile Ninei Hariton aflați în continuare: