main logo
16067

Drama celor 6 copii din Glodeni care au rămas pe drumuri în plină iarnă

Astăzi cunoaștem șase copii din satul Fundurii Vechi, Glodeni, care duc o viață plină de lipsuri.

Drama celor 6 copii din Glodeni care au rămas pe drumuri în plină iarnăColaj: Știri.md

Micuții sunt crescuți doar de mama lor și s-au pomenit practic pe drumuri în plină iarnă întrucât casă bătrânească în care locuiau se risipește, transmite Știri.md cu referire la Protv.md.

Noroc că au fost primiți la un centru de plasament unde stau acum. Deși trece prin atâtea greutăți, femeia este decisă să îndure orice, dar să-și țină copiii alături.

Ca să ajutați familia, puteți face transfer pe card:

Banca beneficiarului - BC "VICTORIABANK'' SĂ

Codul băncii: VICBMD2X

Beneficiar: TILTU OLGA

Codul fiscal al beneficiarului: 2003009011855

Date bancare (cont curent):

Cont în MDL (cod IBAN) MD29VI022330800003762MDL

Cont în USD (cod IBAN) MD37VI022330800000663USD

Cont în EUR (cod IBAN) MD69VI022330800001742EUR

Date bancare (card)

Cont în MDL (cod IBAN) MD26VI225911912111102529

Nr. Card 4779 1800 0242 8168 pentru transferuri P2P

Reporter: "În această gospodărie sărăcia se citește încă de la intrare. Acolo observăm că peretele este gata să cadă în orice moment. Iar aici ușa nici măcar sticlă nu are".

“În casă este un frig de crapă pietrele, întrucât soba este veche și nu mai poate fi folosită. Iar ca gerul să nu între în locuință, aici avem niște pelicolă în geam și pături”.

Nu este o locuință lăsată de izbeliște, ci locul pe care Vlad, Nicolae, Vicu, Hurseda, Anastasia și Hursed îl numesc… acasă. Pe Olga și cei șase copii i-am găsit înghesuiți în singură cameră în care se mai țin pereții.

Adunătură de lut, veche de aproape 50 de ani, stă să cadă în orice clipă.

Cei câțiva metri pătrați le sunt și dormitor, și antreu, baie și bucătărie. De un frigider, sau aragaz nici pomină. Femeia prepară mâncarea la o plită improvizată.

Mama: “La lumină cu încălzitorul, puneam în borcan și făceam mivina, erau mai ieftine. Aici pe scaun, puneam în borcan și puneam în priză”.

Familia din șapte membri încearcă să supraviețuiască lunar cu 1.700 de lei, alocația pentru copii. O mie de lei se duc doar pentru hrana mezinului, Hursed, care poate mânca doar lapte praf. Tot sărăcia și lipsurile i-au ținut aproape trei luni pe Vlad, Nicolae și Vicu, acasă, întrucât nu aveau ce îmbrăca pentru a merge la școală.

După ce au primit ghiozdane și haine de la oamenii din sat, băieții merg la școală și adună performanțe: Vlad a luat recent 10 la limba rusă, iar Nicolae e bun la educația fizică. Ambii sunt, însă, pasionați de fotbal.

La 26 de ani, Olga a rămas singură cu trei copii, după ce soțul s-a înecat, iar la 33, după ce credea că și-a refăcut viața, cel de-al doilea soț a părăsit-o în timp ce era însărcinată cu mezinul. Femeii nu i-a rămas decât să se adăpostească în casa veche a părinților. Tânăra mamă spune că vrea să-și crească micuții împreună și nu-și poate imagina viață fără ei.

De două săptămâni, familia stă într-un centru din sat. Acolo, însă, zilele în care mai pot rămâne sunt numărate. Autoritățile locale au alocat bani pentru a le cumpăra o casă, suma însă, este mult prea mică.

Sărăcia și lipsurile sunt purtate zilnic de ei în cârcă. Împreună, însă, prin generozitate, putem să-i ajutăm. Puteți face donații pe contul familiei sau depune bani cu ajutorul cardului. Împreună schimbăm viața acestor copii și creștem în Vlad, Nicolae, Vicu poate fotbaliștii din echipa Moldovei de mâine, iar în Hurseda, Anastasia și Hursed oameni frumoși, de viitor...

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării