main logo
1133

Două femei din Moldova au născut în ambulanță, în drum spre spital

Aproape 18.000 de persoane au soliictat, în perioada 9-15 martie, ajutorul echipei Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (AMU).

Două femei din Moldova au născut în ambulanță, în drum spre spitalFoto: știri.md

Potrivit AMU, în perioada vizată, medicii de pe ambulanță au acordat primul ajutor medical calificat la 17.828 persoane din țară, transmite Știri.md.

De asemenea, din numărul total al solicitărilor, la instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 6.464 pacienți, dintre care 4.705 adulți și 1.759 copii.

„Cel mai frecvent a fost solicitat Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească de către pacienți cu urgențele respiratorii – 5.187 solicitări. Echipele de asistență medicală urgentă au deservit 3.338 solicitări pe motiv de infecții respiratorii virale acute (IRVA), dintre care 1.518 la maturi și 1.820 la copii. La 149 persoane a fost stabilit diagnosticul prezumtiv – gripa.

Săptămâna trecută au fost înregistrate 3.114 solicitări pe motivul urgențelor cardiovasculare, inclusiv 48 pacienți cu sindrom coronarian acut. Urgențele neurologice au constituit 1.978 de cazuri, dintre care 213 de accidente vasculare cerebrale. Urgențele traumatologice au constituit 1.189 solicitări. 60 persoane au avut de suferit în urma celor 48 accidente rutiere produse pe traseele din țară, 53 pacienți au fost transportați la spital.

Pe parcursul celor șapte zile, au fost înregistrate 76 solicitări pe motivul urgențelor toxice. Echipele AMU au acordat asistență medicală urgentă la 24 persoane, care s-au intoxicat cu medicamente; la 18 persoane cu intoxicație cu alcool; la patru persoane, care manifestau supradozarea cu droguri și la patru persoane care s-au intoxicat cu monoxid de carbon(CO).

În intervalul menționat, echipele de asistență medicală urgentă au asistat două nașteri, care au decurs fără complicații. Ulterior mamele și nou-născuții au fost transportați la maternitate pentru îngrijiri medicale”, se arată în comunicat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării