main logo
671

Două aplicații, implementate de Serviciul Vamal cu suportul USAID

Două importante instrumente de fluidizare a traficului transfrontalier vor fi implementate de Serviciul Vamal cu sprijinul financiar al Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova.

Două aplicații, implementate de Serviciul Vamal cu suportul USAID

Este vorba despre aplicația TIR-EPD și una similară sistemului GoSwift, implementat de Estonia, care vor permite o mai bună gestionare a fluxurilor transfrontaliere și reducerea timpilor de traversare a hotarului.

Modalitatea de colaborare privind implementarea respectivelor sisteme a fost discutată în cadrul unei întrevederi a Directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu Directorul Programului USAID, Douglas Muir, transmite Știri.md.

Potrivit înțelegerilor preliminare, un soft similar ”GoSwift-ului” ar urma să fie achiziționat în prima jumătate a anului 2019. 

Iar Sculeni va fi primul post la care va fi testat sistemul. Decizia este condiționată de lucrările de reconstrucție capitală a postului, care vor începe în a doua jumătate a anului viitor. 

Prin urmare, aplicarea acestui instrument de fluidizare, deopotrivă cu posibilitatea vămuirii în noua zonă de control vamal din apropierea postului, va asigura menținerea unei capacități optime de perfectare a acestuia.

Menționăm că, Go Swift este un sistem automatizat prin intermediul căruia transportatorii de mărfuri își pot programa traversarea frontierei. 

Această soluție și-a demonstrat eficiența în mai multe state europene, reducând substanțial timpii de traversare, motiv pentru care ar putea fi preluată și de Republica Moldova.

Tot cu sprijinul Programului USAID, în viitorul apropiat, urmează să devină funcțională aplicația electronică de declarare prealabilă TIR-EPD. Modulul este oferit de Asociația Internațională a Transportatorilor Auto (AITA), achiziționarea fiind cofinanțată de Programul USAID.

TIR-EPD este o aplicație care permite titularilor de carnete TIR să transmită gratuit declaraţii electronice prealabile către autorităţile vamale din diferite ţări. 

Acest schimb de informaţii ȋn avans facilitează analiza riscurilor şi accelerează trecerea frontierei țărilor tranzitate. Actualmente, TIR-EPD este implementat în 35 de țări din Europa și Asia.

Colaborarea dintre Serviciul Vamal și Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova este stabilită printr-un Plan comun de acțiuni pentru anii 2018-2020. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării