15 ian, 2019 13:14
644
0
Dosarul Tomograf: Șeful de secție la care s-au găsit milioane, judecat
15 ian, 2019 13:14
644
0

Șeful secției imagistică și tomografie computerizată de la Centrul Republican de Diagnostic a fost trimis în judecată pentru abuz de serviciu și îmbogățire ilicită.

Procurorii anticorupție au finalizat urmărirea penală și au expediat spre examinare instanței de judecată cauza penală pe două capete de acuzare - abuzul de serviciu și îmbogățirea ilicită, în privința șefului Secției imagistică și tomografie computerizată din cadrul Centrului Republican de Diagnosticare Medicală din Chișinău (IMSP CRDM), reținut la 30 iulie 2018, de către procurori și ofițerii CNA, transmite Știri.md.

Potrivit materialelor cauzei, învinuitul, în perioada ianuarie 2017 -  iulie 2018, acționând împreună cu mai mulți angajați ai instituțiilor medicale de stat și private din țară, percepea sistematic de la pacienți, inclusiv cei asigurați medical, sume de bani care variau între 950 și 5.400 lei pentru investigații tomografice. 

Banii nu erau achitați la casieria spitalului, cu excepția unor încasări sporadice pentru investigații mai puțin costisitoare. 

Investigațiile erau efectuate cu un tomograf performant din dotarea Centrului Republican de Diagnostic, iar pacienții erau îndreptați de către medici specialiști de la diverse instituții medicale în urma unor înțelegeri prealabile cu învinuitul, care periodic remunera medicii cu sume ce variau între 50 - 200 lei. 

Conform probatoriului, prin acțiunile prejudiciabile menționate, șeful de secție a prejudiciat material IMSP CRDM cu suma de 1.080.000 lei, ceea ce constituie daune materiale în proporții deosebit de mari, acestuia fiindu-i incriminată infracțiunea de abuz de serviciu cu cauzarea daunelor în proporţii considerabile intereselor publice şi drepturilor persoanelor fizice și juridice, acţiuni soldate cu urmări grave (art.327 alin.(2) lit.b1) şi c) din Codul Penal). 

Tot el, este învinuit de săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită, prevăzută la art. art.3302 alin.(1) din Codul penal. 

Astfel, în cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate de la domiciliul și casetele metalice închiriate de către învinuit la băncile comerciale, mijloace bănești în lei, euro și dolari americani în sumă totală de 6.568.982 lei.

Drept urmare, în urma investigațiilor, s-a atestat o sumă de 3.568.862 lei de proveniență nejustificată, banii respectivi fiind obținuți ilegal, inclusiv în rezultatul acțiunilor prejudiciabile comise sub forma abuzului de serviciu săvârșit în circumstanțe expuse .

La solicitarea procurorului, medicul a fost suspendat din funcție, acesta recunoaște parțial fapta comisă și se află în prezent în arest la domiciliu. 

Dacă va fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de cel mult 400.000 de lei sau cu închisoare de până la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de maxim 10 ani. 

Totodată, IMSP CRDM a înaintat o cauză civilă în vederea reparării prejudiciului cauzat în sumă de 1.080.000 lei, iar procurorii au aplicat sechestru pe bunuri mobile și imobile ale învinuitului, precum și pe mijloace bănești în lei și valută străină în sumă totală de 6.568.982 lei.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter