main logo
2127

Dosarul Tomograf: 30 de zile de închisoare pentru 4 medici

Procuratura Anticorupție comunică despre finalizarea examinării demersurilor procurorilor în privința aplicării măsurilor preventive privative de libertate învinuiților, implicați în schema de corupţie de la Centrul republican de diagnosticare medicală.

Dosarul Tomograf: 30 de zile de închisoare pentru 4 mediciDosarul Tomograf: Unul dintre medicii vizați a primit 25 zile de arest

Prin urmare, în privința a 4 persoane au fost emise mandate de arest preventiv pe un termen de 30 de zile, iar în privința unei persoane – 25 zile, în izolatorul de detenție al CNA.
Un alt învinuit a fost plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile.

(12:50) Pentru 30 de zile în izolatorul CNA a fost trimis încă un învinuit pe dosar, Alexandru Topchin, pe numele acestuia fiind eliberat un mandat de arestare valabil până la 29 august.

(12:45) Procurorul care cere mandate de arestare pe numele învinuiților, Dorin Compan, susține că la 31 iulie a fost eliberat din izolatorul CNA unul dintre cei 7 reținuți, pentru că acesta a colaborat cu organul de urmărire penală și a oferit detalii despre schema de corupție. Acesta urmează a fi cercetat în stare de liberate. Totodată procurorul în Procuratura Anticorupție a declarat că informațiile furnizate de persoana respectivă oferă organului de urmărire penală „intima convingere” că aceasta spune adevărul.

(12:40) Până la acest moment, două persoane reținute în dosarul „Tomograf” au primit mandate de arestare în izolatorul CNA, iar o persoană a fost trimisă în arest la domiciliul. Instanța urmează să se pronunțe în vederea aplicării mandatelor de arestare pe numele a încă trei persoane.

(12:00) Până la acest moment, instanța a examinat două solicitări privind eliberarea mandatelor de arestare pe numele învinuiților în dosarul „Tomograf”. Instanța urmează să se pronunțe în privința a încă patru solicitări.

(11:54) Instanța de judecată a eliberat un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Silviu Condrea, șeful secţiei Radiologie şi Tomografie Computerizată a Centrului Republican de Diagnosticare Medicală (CRDM). Acesta se va afla în detenție până la 29 august în izolatorul CNA.

Şedinţele de judecată se vor desfăşura, începând cu ora 10:00, la sediul Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani.

Totodată, precizăm că, unul din învinuiţi a fost eliberat, aseară, de procurori, după ce a făcut declaraţii organului de urmărire penală. Acesta le-a povestit procurorilor cum a funcţionat schema infracţională prin intermediul căreia un grup de medici ar fi estorcat bani de la pacienţi. În prezent, persoana este cercetată în stare de libertate.

Paisprezece persoane sunt bănuite de corupere pasivă şi abuz de serviciu în dosarul medicilor reţinuţi pentru crearea unei scheme infracţionale de estorcare a banilor de la pacienţi. Din cei 14, şapte sunt deţinuţi în izolatoarele CNA şi Poliţiei pentru 72 de ore. Deşi oferă declaraţii organului de urmărire penală, doar unul dintre bănuiţi îşi recunoaşte vina pe deplin.

În cadrul percheziţiilor, operate de CNA şi procurori, au fost ridicate mai multe sume de bani, în diferită valută, estimate la 7.000.000 de lei. Banii au fost ridicaţi din birourile de serviciu ale unor medici, de la domiciliile lor, precum şi din casetele metalice, depuse în două bănci comerciale din Capitală.

În acelaşi context, procurorii vor analiza probele acumulate pe parcursul documentării cazului, celor colectate în urma percheziţiilor, dar şi să stabilească provenienţa banilor depistaţi în cadrul operaţiunii pentru a decide asupra aplicării sechestrului.

Amintim că, cele 14 persoane sunt cercetate penal pentru săvârşirea abuzului de serviciu şi coruperii pasive, precum şi complicităţii la comiterea celor două infracţiuni. Legislaţia în vigoare prevede o pedeapsă de până la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe o perioadă de până la 10 ani şi o amendă în mărime de 8.000 de unităţi convenţionale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării