main logo
843

Dosarul profesorilor expulzați: Misiunea secretă a lui Baltaga la BNM

Fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Baltaga, acuzat în dosarul „expulzării profesorilor turci”, a fost detașat la Banca Națională a Moldovei (BNM) în perioada 16 ianuarie–august 2019.

Dosarul profesorilor expulzați: Misiunea secretă a lui Baltaga la BNM

Aici, el a fost responsabil „de cooperare interinstituțională și procesele de păstrare a secretului de stat”, se menționează într-un răspuns al BNM pentru Centrul de Investigații Jurnalistice, transmite Știri.md cu referire la Anticorupție.md.

Fostul director adjunct al SIS, Alexandru Baltaga, a fost angajat în ianuarie 2019 în calitate de consilier al guvernatorului BNM în domeniul securității. Deși în declarația de avere a indicat funcția sa de consilier, nu îl regăsim în organigrama acestei instituții.

Solicitat de Centrul de Investigații Jurnalistice, serviciul de presă al BNM ne-a comunicat că Baltaga „a fost detașat la această instituție cu regim special de către SIS, la începutul anului 2019, cu scopul de a dezvolta cadrul de cooperare interinstituțională și procesele de păstrare a secretului de stat. 

Ulterior, în august 2019, a fost rechemat de SIS și urma să își încheie relațiile de muncă cu BNM”, se menționează în răspunsul instituției.

În ce privește salariul pe care l-a ridicat Baltaga în decursul detașării sale la BNM, responsabila de comunicare cu presa de la BNM, Elena Moldoveanu, ne-a declarat că „remunerarea la această instituție este stabilită conform structurii de state în vigoare, la data angajării, și este făcută publică odată cu depunerea Declarației cu privire la venituri și proprietate la Autoritatea Națională de Integritate”.

Fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Baltaga, va sta în următoarele 30 de zile în arest la domiciliu, în urma unei decizii a magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Baltaga a fost reținut, vineri, pentru 72 de ore, și pus sub învinuire pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave, în cauza penală care elucidează circumstanțele „expulzării profesorilor turci” de la Liceul Orizont”.

În 2014, Alexandru Baltaga a lucrat pentru SRL „Argus-S”, firmă de pază afiliată fostului președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Baltaga a fost decorat de președintele Voronin după protestele violente din aprilie 2009.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării