main logo
679

Dosarul Orizont, la CtEDO: Răspunsurile Guvernului, secrete

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a cerut Guvernului R. Moldova să prezinte până la 5 octombrie curent explicații despre cazul angajaților de la liceul „Orizont”, care au fost expulzați din R. Moldova.

Dosarul Orizont, la CtEDO: Răspunsurile Guvernului, secrete

Potrivit agentului guvernamental, R. Moldova a răspuns la întrebările înainte de CtEDO, însă conținutul acestor răspunsuri nu poate fi făcut public, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

„Curtea a cerut pe 7 septembrie Guvernului informații cu privire la fapte. Asta nu înseamnă o comunicare oficială a dosarului unde se face o referire la o anumită încălcare. Guvernul a prezentat informația pe care a cerut-o Curtea și Curtea va decide dacă cererea urmează să fie admisibilă, iar ulterior ne va comunica oficial dosarul”, a menționat pentru Ziarul de Gardă Oleg Rotari, agent guvernamental.

Întrebat care au fost răspunsurile prezentate de Guvern, reprezentantul Guvernului la CEDO a menționat că nu ne poate comunica conținutul acestora.

„Aceste întrebări au fost formulate de Curte și eu pot să răspund doar Curții la aceste întrebări. Chiar dacă aș vrea să o fac, nu pot”, a spus Oleg Rotari.

Avocatului Vitalie Nagacevschi, care apără interesele cetățenilor turci expulzați în mod suspect din R. Moldova susține că nu a primit încă nici un răspuns de la CtEDO însă urmează să expedieze în scurt timp o scrisoare în adresa Curții.

„Eventual, în această săptămână, CtEDO urmează să analizeze întrebările expediate de agentul guvernamental și să decidă asupra aplicării sau neaplicării art. 39 din Regulamentul Curții. Azi am să pregătesc o scrisoare la CtEDO prin care am să refuz în numele clienților mei solicitarea de a aplica art. 39 deoarece este inutilă (art. 39 permite CtEDO să dispună măsura interimare, iar măsura solicitată de către noi a fost interdicția pentru Guvern de a îndepărta de pe teritoriul R. Moldova a persoanelor de cetățenie turcă”,a menționat pentru ZdG Vitalie Nagacevschi.

Avocatul susține că din moment ce angajații liceului „Orizont” au fost deja expulzați din R. Moldova, nu mai are rost instituirea măsurii interimare, motiv pentru care se vor dezice de aceasta. Totodată, apărătorul este de părerea că Guvernul va susține la CtEDO că a respectat legislația.

CtEDO a fost sesizată în legătură cu expulzarea celor șapte cetățeni turci din R. Moldova de către Vitalie Nagacevschi, președintele Asociației „Juriștii pentru Drepturile Omului”. Cererea a fost depusă joi, 6 septembrie, atunci când angajații liceului „Orizont” au fost expulzați din R. Moldova. Printr-un răspuns, CtEDO informa că a preluat cazul și cere de la Guvernul R. Moldova explicații pe marginea expulzării cetățenilor turci.

Șapte cetățeni străini au fost expulzați în dimineața zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini foto și video care surprind momentele în care cetățenii străini sunt reținuți.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării