main logo
784

Dosarul mitei pentru judecători: Patru magistrați, suspendați din funcție

Patru dintre cei cinci magistrați, învinuiți de corupție în dosarul „mită pentru judecători”, au fost suspendați din funcție.

Dosarul mitei: Patru magistrați, suspendați din funcțieDosarul mitei: Patru magistrați, suspendați din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale în privința judecătorilor, la solicitarea procurorului general, Eduard Harunjen, transmite Știri.md

Solicitat de IPN, Eduard Harunjen a declarat că, pe lângă faptele de corupție pentru care sunt cercetați penal judecătorii, procurorii urmează să mai califice acțiunile acestora pe alte componente de infracțiune. Este vorba despre „amestecul în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală” și despre „pronunțarea unei sentințe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii”. Potrivit procurorului general, pornirea urmării penale pentru aceste componente de infracțiune necesită acordul prealabil al CSM, spre deosebire de infracțiunea de corupție, când urmărirea poate fi pornită din oficiu.

Cel de-al cincilea magistrat a solicitat ca chestiunea sa să fie examinată în ședință ulterioară, întrucât nu a reușit să-și pregătească poziția de apărare.

Zece persoane – cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și încă o persoană fizică – au fost reținute pe 23 octombrie. Judecătorii sunt învinuiți că au pretins și primit sume de bani pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și procurorului a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești. Iar medicul și cealaltă persoană fizică erau cei în interesul cărora urmau să fie emise deciziile favorabile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării