main logo
1134

Dosarul furtului miliardului: Două persoane, trimise în judecată

Un bărbat și o femeie de 35 și, respectiv, 45 de ani, care ar fi participat la frauda bancară, învinuiți de spălarea a peste 13 miliarde de lei, au fost trimiși în judecată.

Dosarul furtului miliardului: Două persoane, trimise în judecatăFoto: anticoruptie.md

Potrivit procurorilor PCCOCS, indivizii au activat în calitate de contabili în perioada anilor 2011-2014 și au participat la atribuirea aspectului legal al tranzacțiilor de sustragere a mijloacelor bănești, care au avut la bază obținerea a peste 40 de credite bancare neperformante. Creditele au fost contractate pentru 7 companii, de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, transmite Știri.md.

”Creditele au fost acordate prin ignorarea criteriilor stabilite și prin derogarea totală de la procedurile și politicile băncilor comerciale și ale Băncii Naționale a Moldovei, inclusiv prin influențarea de către conducătorii grupului criminal a factorilor de decizie din băncile menționate.

Potrivit materialelor dosarului, banii au fost însușiți de membrii grupului criminal condus de Ilan Șor, ca parte a organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc. Mijloacele bănești obținute erau transferate către companii nerezidente, cu destinația: plăți pentru materiale de construcție, echipamente digitale, vestimentație de brand sau mobilier. Scopul urmărit era camuflarea tranzacțiilor financiare”, se arată în comunicatul PG.

Potrivit legii penale, faptele de care cei doi sunt învinuiți se pedepsesc cu închisoare de la 5 până la 10 ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării